KONFERENCIJA BI BILA DRASTIČAN POTEZ: Novaković reagovao na predlog albanskog premijera Rame za rešavanje krize na KiM!

stav

KONFERENCIJA BI BILA DRASTIČAN POTEZ: Novaković reagovao na predlog albanskog premijera Rame za rešavanje krize na KiM!

Politika -

Međunarodna mirovna konferencija o pitanju Kosova i Metohije trenutno nije izvodljiva, smatra Igor Novaković iz Centra za međunarodne i bezbednosne poslove, koji poručuje da je potrebno dati novi zamah dijalogu Beograda i Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom EU. On je tako reagovao na predlog albanskog premijera Edija Rame da se održi međunarodna mirovna konferencija zbog situacije na severu KiM.

- Ova situacija je i prilično eskalatorna, ali mislim da nije došlo do momenta koji bi doveo do jednog takvog drastičnog poteza kao što je organizovanje međunarodne konferencije. Međutim, u okviru dijaloga koji se vodi postoji prostor koji daje sasvim dovoljan okvir za jednu novu inicijativu koja bi pre svega potekla od država članica Kvinte i koja bi možda vodila bržem postizanju rešavanja otvorenih pitanja - poručio je Novaković.

Prema njegovom mišljenju, EU treba da nastavi da vodi dijalog, ali sa određenim izmenama u tom procesu.

- Dijalog je svakako sa UN prenet na Evropsku uniju i EU može da nastavi da bude zvanični sponzor tog projekta, ali da se jedna nova inicijativa upakuje u taj format - kazao je Novaković.

Kurir.rs/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track