OBRAĆANJE VUČEVIĆA I MOJSILOVIĆA: Otkud albanskim nindžama puške iz Srbije, da nismo možda i njih obučavali?
Foto: Printscreen/Video Plus

ministar odbrane i načelnik gš POSLE DOGAĐAJA U BANJSKOJ

OBRAĆANJE VUČEVIĆA I MOJSILOVIĆA: Otkud albanskim nindžama puške iz Srbije, da nismo možda i njih obučavali?

Politika -

* Vučević: Ukoliko dobijemo naredbu od predsednika Srbije kao vrhovnog komandanta da uđemo na KiM, VS će takav zadatak uspešno i profesionalno izvršiti. Saradnja s Kforom dobra. Vodi se sistematska kampanja protiv Vojske Srbije i razmeštanja njenih jedinica na teritoriji Srbije

* Mojsilović: Nije bilo NIKAKVOG formalnog povećanja borbene gotovosti, obuke terorista, niti govora o upadu. Milan Radoičić nije nikada, ponavljam nikada, učestvovao na vežbama na Pasuljanskim livadama, niti je ikada ispalio ijedan metak, niti ijednu granatu

BEOGRAD - Ministar odbrane Miloš Vučević odbacio je danas kao netačne navode iz Prištine i pojedinih svetskih medija o kretanju Vojske Srbije (VS) na teritoriji Srbije, nakon događaja u Banjskoj na KiM.

- Vodi se kontinuirana kampanja protiv Vojske Srbije, njene brojnosti i aktivnosti, odnosno pokreta i razmeštaja jedinica VS na teritoriji naše države i iste smatramo potpuno neprimerenim, neodgovornim i iste odbacujemo kao netačne, odnsno apsolutno neistinite", rekao je Vučević u Domu vojske u Beogradu.

- Ukoliko Vojska Srbije dobije takvu naredbu od predsednika Srbije kao vrhovnog komandanta da uđu na teritoriju Kosmeta, Vojska Srbije će takav zadatak i izvršiti, efikasno, profesionalno i uspešno - naglasio je Vučević dodavši da bi takav eventualni zadatak bio profesionalno izvršen i svakako unapred najavljen Kforu jer "mi ništa ne radimo iza leđa".

01:50

Vučević - Ukoliko Vojska Srbije dobije takvu naredbu od predsednika Srbije kao vrhovnog komandanta da uđu na teritoriju KiM, Vojska Srbije će takav zadatak i izvršiti

- A i tada bi to prethodno najavili jedinicama, odnosno komandi Kfora. Ne bismo radili nikome ništa iza leđa. Apsolutno poštujući norme međunarodnog javnog prava, odnosno ratnog prava, kazao je ministar dodajući da Srbija dosad nije morala da donosi takvu odluku, kao i da će uraditi sve što je u njenoj moći da do takvog scenarija ne dođe.

Miloš Vučević
foto: Printscreen/Video Plus

"Zato je bitno da nastavimo politički dijalog, da se poštuje i Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244, da se primenjuje Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova, da se implementira postignuto kroz prethodne sporazume iz dijaloga Beograda i Prištine, kako bi izbegli svaku moguću eskalaciju, odnosno svaki mogući sukob koji nije u nacionalnom interesu Srbije", rekao je Vučević.

Vučević: Otkud albanskim nindžama puške iz Srbije, da nismo možda i njih obučavali?

Na optužbe iz Prištine da je Vojska Srbije obučavala nekakve teroriste a da ih je Srbija naoružavala, ministar Vučević je decidirano odbacio takve tvrdnje pokazavši fotografije hamera Vojske Srbije sa mitraljezom kalibra bez bojeve municije i hamer tzv. kosovske policije sa mitraljezom koji koristi bojevu municiju.

03:38

Vučević pokazao seriju fotografija na kojima se vide kosovski albanski policajci koji nose srpske puške, odnosno oružje proizvedeno u Srbiji

On je pokazao i seriju fotografija na kojima se vide kosovski policajci Albanci koji nose, kako je rekao, srpske puške, odnosno oružje proizvedeno u Srbiji, a koje im mi nismo prodavali.

- Otkud albanskim nindžama puške iz Srbije, da nismo možda i njih obučavali? - upitao je Vučević poimence opisujući fotografije kosovskih policajaca za koje naglašava da su nastale u realnom vremenu.

1 / 22 Foto: Printscreen/Video Plus

Ministar Vučević pokazuje razlike u hamerima VS i tzv. kosovske policije

1 / 5 Foto: Printscreen/Video Plus

General Mojsilović: Nije bilo nikakvog formalnog povećanja borbene gotovosti

Načelnik GŠ general Milan Mojsilović rekao je da ga čudi "zabrinutost" iz Prištine kada nije bilo nikakvog formalnog povećanja borbene gotovosti.

Dodao je da nije bilo nikakvog obučavanja nikakvih terorističkih snaga niti ikakvog plana upada na teritoriju tzv. Kosova.

- Ja 37 godina nosim uniformu i smatram da imam vojničkog iskustva - rekao je Mojsilović i naglasio da je VS zvanična i ozbiljna institucija te da nikakvog govora o obučavanju nekakvih terorista i nekakvom upadu na KiM nije bilo, te da takvi navodi vređaju inteligenciju.

- U skladu sa našom evidencijom, Milan Radoičić nije nikada, ponavljam nikada, učestvovao na vojnim vežbama rezervnog sastava VS na Pasuljanskim livadama, niti je ikada ispalio ijedan metak, niti ijednu granatu. - rekao je general Mojsilović i dodao da šta Radoičić radi na svom imanju "nije stvar, složićete se, Vojske Srbije.

01:16

Mojsilović, Raodičić nije učestvovao ni prisustvovao na obuci ili vojnim vežbama, a šta on radi na svom imanju nije stvar Vojske Srbije

- U par navrata je prethodnih godina pozivan na vežbe rezervnog sastava ali se nije odazivao, pojasnio je načelnik GŠ.

Mojsilović je odbacio kao "vređanje intelekta" optužbe prištinskih vlasti da je sukobom u selu Banjska, VS planirala upad na Kosovo i Metohiju.

00:49

Mojsilović o optužbama da je VS obučavala teroriste

- Genereral Mojsilović i ja danas ćemo se baviti samo činjenicama - rekao je ministar Vučević na samom početku obraćanja iz Doma vojske naglašavajući da je saradnja sa Kforom dobra i u skladu sa Kumanovskim sporazumom i Rezolucijom SB UN 1244, te da Srbi koji žive u južnoj pokrajini protiv toga nemaju ništa.

1 / 9 Foto: Printscreen/Video Plus

- Svih ovih godina trupe Kfora nikada nisu prešle na teritoriju uže Srbije, niti je to Vojska Srbije učinila bez dozvole Kfora. Vojska Srbije nikada nije prekršila nijedan sporazum i ovo nisu tehničke već suštinske informacije - naglasio je Vučević rekavši da Srbija nema nikakav problem sa dodatnim raspoređivanjem snaga Kfora i Euleksa na teritorijama na KiM na kojima žive Srbi.

Ministar odbrane: Pojačano prisustvo Kfora na Kosovu doprinelo bi većoj bezbednosti Srba

Vučević je kazao da bi veće prisustvo Kfora, posebno u sredinama gde žive Srbi, dovelo do njihove veće bezbednosti. "Jedno su naše značajne političke razlike sa državama Kvinte (SAD, Velika Britanija, Italija, Nemačka, Francuska), a drugo je saradnja s Kforom", kazao je Vučević.

- Mi ne radimo ništa tajno - dodao je Vučević ponovo naglasivši da je saradnja sa Kforom dobra i da se ništa ne radi iza leđa i bez najave.

Podsetimo, Priština je prethodnih dana objavila snimke koji navodno prikazuju pripadnike naoružane grupe iz Banjske kako izvode obuku na lokacijama u centralnoj Srbiji.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track