MINISTAR VUČEVIĆ: U Kopnenoj zoni bezbednosti broj vojnika smanjen, trenutno ih je manje od 4.500
Foto: Printscreen/Video Plus

Ministar odbrane Srbije

MINISTAR VUČEVIĆ: U Kopnenoj zoni bezbednosti broj vojnika smanjen, trenutno ih je manje od 4.500

Politika -

BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je u Kopnenoj zoni bezbednosti, uz administrativnu liniju prema Kosovu i Metohiji, trenutno angažovano manje od 4.500 vojnika, a da je dva dana nakon sukoba u Banjskoj bilo angažovano njih 8.350.

"Imamo deangažovanje, ne povlačenje, dela jedinica. One se vraćaju u svoje garnizone, u svoje kasarne, na svoje redovne aktivnosti. A naravno da Vojska Srbije, Ministarstvo odbrane sa Vojnoobaveštajnom i Vojnobezbednosnom agencijom prati sve ono što se dešava na prostoru Kosova i Metohije", kazao je Vučević za televiziju Prva.

Naglasio je da Srbija, prema međunarodnim sporazumima, nema nikakve restrikcije za broj jedinica koji se nalazi u Kopnenoj zoni bezbednosti.

Na navode da se Srbija "nagomilavanjem jedinica" pripremala da nešto uradi i da je obučavala grupu koja je učestvovala u sukobu u Banjskoj, ministar je kazao da je to "zbir gluposti sa ciljem da se politički diskredituje Srbija".

On je naveo i da međunarodna zajednica "ćuti" kada se kaže da je iseljeno 11 odsto Srba sa Kosova i Metohije od dolaska Aljbina Kurtija na čelo prištinske vlade.

"Na žalost, oni koji daju garancije i koji nas uveravaju da žele mir i da vide neki kompromis, politički dogovor, sve etničke zajednice na Kosovu i Metohiji u nekoj vrsti suživota, to vrlo brzo zaborave nakon nekog sporazuma, ugovora, dogovora. Već sutra se nastavi sve po nekom drugom planu, ili ka nekom drugom cilju", rekao je Vučević.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja