KURTI UDARA SVIM SREDSTVIMA: Priština aktivirala albanski lobi u Americi da još jače napadne Srbiju!
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj, Shutterstock

novi napad

KURTI UDARA SVIM SREDSTVIMA: Priština aktivirala albanski lobi u Americi da još jače napadne Srbiju!

Politika -

Prištinske vlasti očigledno pojačavaju aktivnosti u svim sferama kako bi od tragedije u Banjskoj napravile što pogodniji teren za napade na Srbiju. Albanski lobi u Americi, pogođen optužnicom protiv jednog od njegovih najjačih članova senatora Roberta Boba Mendeza za korupciju, nije čekao okončanje istrage i razjašnjenje okolnosti pod kojima je došlo do oružanog sukoba na severu Kosova i Metohije. Umesto toga, albanski lobisti su se aktivirali i svega nekoliko dana od nemilog događaja poslali pismo američkom predsedniku Džozefu Bajdenu u kom traže sankcije za Srbiju.

Paralelna realnost

Albansko-američke organizacije iz različitih delova SAD u pismu su izrazile "zabrinutost zbog postupaka Srbije prema Kosovu i zahtevale da SAD i EU preduzmu mere protiv srpskog predsednika Aleksandra Vučića", preneo je portal Reporteri.

- Duboko smo zabrinuti zbog tekuće pretnje koju Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić predstavljaju prema Kosovu i njegovom narodu - navodi se u pismu koje je potpisalo oko 90 albansko-američkih udruženja i grupa.

Programski direktor Centra za stratešku analizu Darko Obradović kaže za Kurir da je ovo još jedan pokušaj Kosova da u nedostatku činjenica kreira neku svoju realnost.

Darko Obradović
foto: Kurir Televizija, Shutterstock

- Nakon javnog debakla Vjose Osmani na CNN, gde je poprilično nevešto i neuverljivo pokušala da održi infantilnu tezu o krivici Srbije, Priština nastavlja da kreira paralelnu realnost koristeći se lobi grupama za pritisak na donosioce odluke. Oni u odsustvu činjenica oblikuju novu realnost, uz izbegavanje da ispune svoje međunarodne obaveze. Mislim da odgovor Srbije mora biti zasnovan na strateškim komunkacijama, javnoj diplomatiji, angažovanju lobista i donosioca odluka na Zapadu. Naši diplomatsko-konzularna predstavništva treba da organizuju konferencije na kojima će prezentovati činjenice u kontinuitetu. Treba učiti od Ukrajine, Izraela i Jermenije. Ako mi ne zauzmemo svoje pozicije u Americi, zauzeće ih Albanci - upozorava naš sagovornik.

Uticaj

Predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković ocenjuje za Kurir da je na delu pokušaj da se reputacija Srbije smanji. Kako objašnjava, omiljena adresa za to Albancima redovno je Amerika zbog privilegija koje tamo uživaju.

- U ovom poslednjem pismu ponavljaju se stare optužbe. One su za ovu priliku pojačane, jer su im povod događaji u Banjskoj. Govori se o specijalnim vezama kosovskih Albanaca i Amerike, a Srbija se ponovo optužuje za veze s Rusijom i da ne treba više da bude deo zapadne zajednice. Moglo se očekivati da Albanci, inače dobro organizovani i uz privilegovan status koji uživaju u Americi, požure da na svaki mogući način probaju da kapitalizuju taj događaj u Banjskoj, optuže Srbiju i smanje joj reputacioni potencijal. To im je posebno odgovaralo kada je momentum prešao na stranu Srbije, a Kurti označen kao remetilački faktor - naglašava naš sagovornik.

Nenad Vuković
foto: Kurirtv

Vuković napominje da kosovski Albanci, sa svim svojim mentorima, saveznicima i savetnicima, smatraju Bajdenovu administraciju kao prijateljsku i da zbog kampanje za američke izbore pokušavaju da ubrzaju proces i zaokruže nezavisnost Kosova.

- Srbija je angažovala reprezentativne i referentne lobističke kuće, ima i srpski kokus i već se vidi njihovo delovanje. Izjave pojedinih kongresmena i drugih uticajnih ljudi govore o tome, kao i intervjui koje je predsednik Vučić dao za uticajne američke medije. Moramo da računamo da će američki mediji biti neobjektivni, ali faktor je i neinformisanost javnosti. Svakako da je neophodno da sve postojeće kanale iskoristimo da bi se stvari sagledale objektivnije - naglašava Vuković.

Korupcionaška afera udarac za Albance

Mendez perjanica albanskog lobija

Udarac za albanski lobi u Americi svakako je velika korupcionaška afera, u čijem središtu je senator Robert Bob Mendez, neskriveni albanski lobista, potpisnik pisma u kom se traži "kritičniji odnos prema Srbiji", strastveni zagovornik kosovske nezavisnosti i protivnik Zajednice srpskih opština. Suđenje Mendezu po optužbama za korupciju počeće u maju.

Albin Kurti, Aljbin Kurti, Bob Mendez, protest protiv nasilja, Poljoprivrednici, Traktori
foto: Zorana Jevtić, ap Olivier Matthys, Profimedia, Beta Dragan Gojic

- Bob Mendez je bio jedna od perjanica ne samo kosovskog lobija već i antisrpskog lobija. Osim što je njegova pristrasnost očigledna, milje u kojem deluje, a koji je sadržan i u dve optužbe, otkriva veze s developerima iz Nju Džerzija, gde je albanska zajednica izuzetno jaka, a određene afere vezane za tu zajednicu imao je i bivši kongresmen Eliot Engel. Kada se govori o novcu, treba uvek imati u vidu da pored legalnog novca opredeljenog za lobiranje uvek postoje veliki crni fondovi i mogućnosti za zajedničke poslove kako u američkoj tako i u kosovskoj privredi - objašnjava za Kurir Nenad Vuković.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track