OD UBISTVA GARDISTA NA TOPČIDERU PROŠLO 19 GODINA: Ne gubimo nadu da ćemo doći do pravde!
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

TUGA

OD UBISTVA GARDISTA NA TOPČIDERU PROŠLO 19 GODINA: Ne gubimo nadu da ćemo doći do pravde!

Politika -

Danas je navršeno 19 godina otkako su 5. oktobra 2004. godine ispred vojnog objekta "Karaš" na Topčideru ubijeni gardisti Vojske Srbije i Crne Gore Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović. Porodice nastradalih gardista i danas čekaju pravdu i poručuju da bol za najmilijima ne prolazi.

Rezultati istrage

Porodice se, takođe, nadaju da će nakon svih ovih godina saznati punu istinu o Draganovoj i Draženovoj smrti.

- Mi živimo bol koji ne prolazi, ali guramo kako znamo i možemo i ne gubimo nadu da ćemo na kraju dobiti pravdu - kaže za Kurir Janko Jakovljević, otac ubijenog gardiste Dragana.

gardisti, smrt, godišnjica
foto: Tanjug/Sava Radovanović

On kaže da je slučaj ponovo pred Evropskim sudom za ljudska prava i da će slučaj dobiti epilog.

- Očekujemo da će se stvari pokrenuti... Tražili su da im se dostave sve one oslobađajuće presude i još dokumentacije, pa verujem da će brzo i korektno izvesti stvar do kraja u nekom doglednom periodu - konstatovao je Janko.

Vojna istraga je, da podsetimo, tvrdila da je reč o ubistvu i samoubistvu, dok je stav nezavisne državne komisije bio da ih je ubila treća osoba. Vlada Srbije je 2016. godine formirala komisiju za razmatranje činjenica i okolnosti vezanih za smrt gardista, ali, prema tvrdnjama advokata porodica ubijenih gardista, "komisija nije ništa uradila".

Saslušani Tadić i Jeremić

Porodice su se 2011. obratile i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, koji je u novembru 2020. odlučio da odbaci tužbu protiv države Srbije uz obrazloženje da "nisu iscrpljeni svi domaći pravni lekovi". Presuda u Strazburu doneta je nakon što je domaći sud odbacio tužbu porodice Jakovljević protiv bivšeg vojnog istražnog sudije Vuka Tufegdžića, koji je vodio vojnu istragu nakon stradanja gardista.

gardisti, smrt, godišnjica
foto: Tanjug/Sava Radovanović

Povodom ubistva gardista, u pretkrivičnom postupku su saslušani nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić i njegov tadašnji savetnik Vuk Jeremić na predlog advokata porodica gardista kako bi se otkrilo kako je Tadićev kabinet pre svih u lancu komandovanja saznao za događaj i obavestio tadašnjeg načelnika Generalštaba Branka Krgu.

Pomoć Učestvovala i laboratorija FBI

Prva istraga koju je obavila vojna komisija sa Vukom Tufegdžićem na čelu zaključila je da je Jakovljević ubio Milovanovića, a potom izvršio samoubistvo, prilikom čega je ispaljeno 20 metaka. Nezavisna komisija, na čijem čelu je bio Božidar Prelević, tvrdila je da je gardiste ubila treća osoba, a nalaze ove komisije potvrdila je i laboratorija FBI Kvantiko u Vašingtonu. Sudsko-medicinsko veštačenje Ljubiše Dragovića iz 2008. takođe je odbacilo mogućnost samopovređivanja ili samoubistva.

I. Ž./

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja