PORUKA KOMANDANTA KFORA PRED ODLAZAK Ristuća: Samo političko rešenje može doneti mir u regionu
Foto: Foto: Youtube/KoSSev - Kosovo Sever Portal/Kosovo Online

KOSOVO I METOHIJA

PORUKA KOMANDANTA KFORA PRED ODLAZAK Ristuća: Samo političko rešenje može doneti mir u regionu

Politika -

Odlazeći komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuća izjavio je, na kraju svog mandata na Kosovu i Metohiji, da ta misija NATO nastavlja svoju ulogu na terenu, s dodatnim trupama koje uskoro stižu.

- Samo političko rešenje može doneti mir u regionu - izjavio je Ristuča.

Nemačka u aprilu sledeće godine šalje dodatnih 150 vojnika na KiM u okviru misije Kfora.

- Ovo je bila veoma izazovna godina za nas. Kriza je zahtevala vojne i diplomatske napore da se stvori stabilnija situacija. Situacija se zakomplikovala zbog više faktora, nepoverenja među stranama, dugo nerešenih pitanja, toksičnih narativa tokom ovih nedelja, preduzeto je mnogo akcija. Dodatne trupe će nastaviti da dolaze od drugih saveznika - rekao je Mikele Ristuča.

Dodaje se da odluka nema nikakve veze sa trenutnim tenzijama na severu KiM, te da se dodatne trupe šalju kao zamena za austrijske snage koje su se povukle.

- Odluka o promeni odnosa snaga u Kforu se uvek donosi multinacionalnim procesom donošenja odluka - naveo je portparol nemačkog ministarstva odbrane.

Na Kosovu i Metohiji je trenutno stacionirano oko 3.400 vojnika u okviru misije Kfora, a broj nemačkih vojnika je 71.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je u Tirani da bi trebalo "pokazati veću odlučnost pojačanim prisustvom KFOR-a u opštinama sa srpskom većinom na KiM".

Kurir.rs/RTS/Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track