POSLEDNJI POKUŠAJ: Spajić na raskrsnici: Ili vlada s koalicijom ZBCG, ili novi izbori!
Foto: Printscreen/YouTube

neizvesno

POSLEDNJI POKUŠAJ: Spajić na raskrsnici: Ili vlada s koalicijom ZBCG, ili novi izbori!

Politika -

Dogovor je moguć i poželjan, a najgora opcija je formiranje izvršne vlasti pomoću glasova stranke Mila Đukanovića, ocenjuju sagovornici Kurira

Mandatar za sastav crnogorske vlade Milojko Spajić, lider Pokreta Evropa sad, započeo je poslednji pokušaj za formiranje vlade, a sve zavisi od prosrpske koalicije Za budućnost Crne Gore, budući da je mandatar izgubio podršku svog PES za formiranje proevropske vlade. Takođe, Spajić će ponovo razgovarati i s građanskim pokretom URA odlazećeg premijera Dritana Abazovića.

Manje od mesec dana ostalo je Spajiću da pokuša da formira vladu, tačnije do 8. novembra, ili će se ići na nove izbore. Analitičari su uvereni da je dogovor PES, ZBCG i URA moguć, pa i poželjan, a to smatra i politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

Restart pregovora

- Dogovor ove tri političke opcije je jedino rešenje jer najravnomernije moguće odražava interese biračkog tela. Vlada Crne Gore bez političkih predstavnika građana srpske nacionalnosti može da se formira, ali ona uvek ima deficit legitimiteta. Stabilnost i funkcionalnost vlasti je garantovana ulaskom Srba, a otvorena je realna mogućnost popravljanja odnosa Srbije i Crne Gore - ističe Stanković.

Dejan Vuk Stanković
foto: Kurir televizija

On dodaje i da je, ukoliko Spajić u pregovorima ne uspe, realnost raspisivanje novih parlamentarnih izbora.

- Svaka vlada sa DPS, čak i iz krajnje nužde, teško da je održiva! Građani Crne Gore su, glasajući za Jakova Milatovića, politički presudili Đukanoviću, a potvrda presude je došla na parlamentarnim izborima - konstatovao je on.

Politikolog Vladislav Dajković za Kurir kaže da je video pomenute predloge za restart pregovora i da će Spajić uputiti poziv i koaliciji Za budućnost Crne Gore i Abazovićevoj URA.

Vladislav Dajković
foto: Youtube/Printscreen

- Ja, međutim, ne verujem u te ponude! Ne mislim da su iskrene, naročito ne posle ovoliko pritisaka i ucena od Ambasade SAD i drugih funkcionera Stejt departmenta, tako da, iskreno govoreći, mislim da smo bliži novim izborima nego formiranju vlade. Ono od čega me je najviše strah u ovoj situaciji jeste formiranje Spajićeve vlade pomoću glasova partije Mila Đukanovića. Nadam se da je ipak dovoljno razuman i da neće dozvoliti takav politički scenario, koji bi napravio institucionalnu krizu - naglasio je Dajković.

Ostao bez podrške

Podsetimo, poslanice Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur i Jevrosima Pejović isključene su iz partije zbog nepoštovanja odluke Glavnog odbora stranke, donete krajem avgusta, da se nova vlada napravi bez koalicije Za budućnost Crne Gore, a sa saveznicima Demokratske partije socijalista. Spajiću je za formiranje vlade potrebna podrška najmanje 41 poslanika, ali do tog broja ne može da dođe nakon što su poslanice Ćinćur i Pejović izbačene iz PES i nakon što mu je leđa okrenula i Ujedinjena Crna Gora. Upitna je, takođe, i podrška sedam poslanika Demokrata, sa kojima je PES hteo u postizborni savez.

Spajić je mandat za sastavljanje vlade dobio 10. avgusta, a zakonski rok mu ističe 8. novembra. Ukoliko ne uspe da je formira do tada, novi parlamentarni izbori biće najkasnije 18. februara 2024. godine.

Pretnje

Pejovićeva: Rekao je da će mi život pretvoriti u pakao

Jevrosima Pejović je rekla da joj je kolega Andrej Milović na sednici Glavnog odbora zapretio da će joj "život pretvoriti u pakao" i da "ima službi iznad službi", te da bi on verovatno budućom zloupotrebom funkcije ministra pravde mogao da joj nešto uradi.

- To je rečeno pred 60 ljudi! Davala sam šansu dijalogu i Milovića nisam prijavila policiji, niti podnela krivičnu prijavu protiv njega. Na sledećem sastanku kluba poslanika obratila sam se Spajiću i tražila isključenje Milovića, ali odgovor nisam dobila - ispričala je Pejovićeva.

I. Žigić/

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track