NASTAVLJA SE KURTIJEV TEROR NA SEVERU KOSOVA I METOHIJE: Srbin uhapšen zbog objave na Fejsbuku!
Foto: Kurir TV

NASTAVLJA SE KURTIJEV TEROR NA SEVERU KOSOVA I METOHIJE: Srbin uhapšen zbog objave na Fejsbuku!

Politika -

Do zuba naoružani pripadnici tzv. kosovske policije upadali u kuće u Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici

Kosovska policija nastavlja s hapšenjem i maltretiranjem Srba na severu Kosova i Metohije i upadanjem u srpske kuće bez jasnog objašnjenja zašto to rade! Dok je narod u strahu, iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju pozivaju predstavnike međunarodne zajednice da reaguju i spreče teror Aljbina Kurtija nad Srbima.

Život u getu

Pripadnici tzv. kosovske policije priveli su juče u Leposaviću Srbina M. M. (34) i pretresli njegovu porodičnu kuću u kojoj živi sa suprugom i petoro dece. M. M. je priveden zbog objave na Fejsbuku, a zamenik direktora kosovske policije za region sever Veton Eljšani potvrdio je za Kosovo onlajn da prilikom pretresa nije nađeno oružje s kojim se M. M. fotografisao.

Kosovska Mitrovica, Kosovo, KiM, Kosovska Policija
foto: Kurir TV

Istovremeno, u toku jučerašnjeg dana pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije obavili su pretres na više različitih lokacija u Severnoj Mitrovici i Zvečanu. Prema svedočenju građana, specijalci su upali u jedan stan u blizini bolnice u Severnoj Mitrovici, kao i u objekat u Bošnjačkoj mahali, ali nije poznato šta je bio povod za pretres.

Srbi s Kosova teško se odlučuju da govore o svemu kroz šta prolaze, a Milan Ivanović, nekadašnji direktor KBC Kosovska Mitrovica, kaže da Kurtijeva policija posle događaja u Banjskoj ne preza ni od čega kako bi Srbe zastrašivala i maltretirala.

Milan Ivanović
foto: Beta Saša Đorđević

- Postoji veliki strah, jednostavno ne smeju ljudi ni da pričaju javno šta se dešava. Ni o nestašici lekova, vakcina, sanitetskog materijala... U institucijama u unutrašnjosti ne smeju čak ni da pominju to, iako su možda još i u goroj situaciji od nas u Kosovskoj Mitrovici. Vide, jednostavno, da je Kurti dobio odrešene ruke da nam radi šta hoće i živimo kao da smo u getu - kazao nam je on.

Kancelarija za KiM saopštila je da tzv. kosovska policija, po Kurtijevom nalogu, nastavlja s hapšenjem i maltretiranjem Srba u cilju podizanja tenzija i izazivanja nove krize na severu. Kancelarija je pozvala predstavnike međunarodne zajednice da reaguju, omoguće Srbima na Kosovu normalan život i spreče vlasti u Prištini da dodatno zapale Kosovo, ali i region.

Banjska kao izgovor

Oni su upitali predstavnike međunarodne zajednice imaju li Srbi na Kosovu prava na normalnu svakodnevicu, bez terora i zastrašivanja kosovske policije.

- Pitamo međunarodnu zajednicu mogu li Srbi na severu KiM mirno da odu po hleb, u bolnicu, da odvedu dete u vrtić ili školu, a da im put ne prepreče blindirana vozila Kurtijevih do zuba naoružanih specijalaca koji svakodnevno sprovode brutalni teror i dodatno eskaliraju situaciju na terenu! Ne mogu i ne smeju tragični događaji u Banjskoj biti izgovor da se srpskom narodu na severu Kosova ukinu sva ljudska prava, da postanu taoci zločinačkog režima koji crta mete na čelo svakome ko nosi srpsko ime i prezime, a da za sve to vreme Zapad i međunarodne misije okreću glavu od stradanja i progona Srba - kazali su iz Kancelarije za KiM.

Istraga Srbin T. B. se brani sa slobode

Srbinu T. B. iz Prilužja, ocu troje dece, koji je uhapšen u utorak uveče u trenutku dok je bio sa suprugom, najpre je bilo određeno policijsko zadržavanje od 48 sati zbog sumnje da je od 1998. i 1999. činio ratne zločine protiv civilnog stanovništva na području Vučitrna. Međutim, posle intervencije advokata, kog je angažovala Kancelarija za KiM, T. B. je pušten da se brani sa slobode.

I. Ž./

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja