IZVEŠTAJ GENERALNOG SEKRETARA UN: Guteres: Kurti nije bio spreman za formiranje ZSO!
Foto: EPA / WAEL HAMZEH

UOČI SEDNICE SAVETA BEZBEDNOSTI

IZVEŠTAJ GENERALNOG SEKRETARA UN: Guteres: Kurti nije bio spreman za formiranje ZSO!

Politika -

Sednica Saveta bezbednosti UN, na kojoj će biti razmatran šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o radu Misije UN na Kosovu, biće održana 23. oktobra, a prisustvo je najavio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Guteres je objavio izveštaj o situaciji na Kosovu, u kom se navodi da su članovi Saveta bezbednosti jedinstveni u podršci dijalogu kojim posreduje EU, ali i naglasio da između pet stalnih članica postoje duboke podele na one koje priznaju Kosovo (SAD, Velika Britanija i Francuska) i one koje ne priznaju nezavisnost Kosova (Rusija i Kina).

Mandat Kfora

Antonio Guteres
foto: EPA Jason Szenes

Generalni sekretar UN je u izveštaju naveo i da Aljbin Kurti "nije bio spreman da krene napred i započne kredibilan proces ka formiranju Zajednice srpskih opština", da je "insistirao na tome da formalizovanje de fakto priznanja bude prvi korak" i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio predlog EU o istovremenom sprovođenju tačaka iz dogovora.

Ukazujući da podele među stalnim članicama Saveta bezbednosti postoje od momenta kada su pojedine priznale Kosovo, karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da je za nas iz više razloga važno održavanje te sednice.

Zoran Milivojević
foto: Kurir televizija

- Podele među samim stalnim članicama za nas nisu važan element. Za nas je važno pre svega da se sednicom i diskusijom na njoj potvrđuje da je kosovsko pitanje u nadležnosti Saveta bezbednosti, zbog statusa KiM i statusa Srbije kao punopravne članice UN u čijem je sastavu i KiM. Takođe, bez obzira na to što se zemlje članice razlikuju u stavovima, suštinska stvar je da Savet bezbednosti, u momentu dok postoji eskalacija na Kosovu, zaključi da je neophodno da Kfor obavlja svoj mandat i pojača aktivnost - kazao je Milivojević za Kurir.

Opasnost od sukoba

Nekadašnji ambasador pri UN Branko Branković kaže za Kurir da je najbitnije da se održi sednica posvećena Kosovu.

Branko Branković
foto: Kurir televizija

- Pitanje je šta u ovom trenutku Savet bezbednosti treba ili može da uradi da bi se situacija na samom Kosovu poboljšala, jer preti opasnost od izbijanja ozbiljnog sukoba na Zapadnom Balkanu. Sednica Saveta bezbednosti UN, koju mi tražimo, izuzetno je važna jer samo konstatovanje stvari putem izveštaja Antonija Guteresa ne znači mnogo - ocenio je Branko Branković.

I. Žigić/

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track