ANALITIČARI: Izbori neće bitno promeniti odnos snaga, opoziciji za dobar rezultat nije dovoljna samo mržnja prema vlasti!
Foto: Rina

PROCENA

ANALITIČARI: Izbori neće bitno promeniti odnos snaga, opoziciji za dobar rezultat nije dovoljna samo mržnja prema vlasti!

Politika -

Za sve ove godine opozicija nije ni pokušala da se nosi sa ozbiljnim društvenim problemima poput privrednog rasta, situacije na Kosmetu ili međunarodne pozicije zemlje, ocenili sagovornici Kurira

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da će izbori u Srbiji, parlamentarni, beogradski i vojvođanski, biti održani 17. decembra. Analitičari su saglasni u proceni da predstavnici opozicije, kad se ima u vidu kratak rok za održavanje izbora, ne mogu znatnije da ojačaju svoje snage, odnosno da poboljšaju krajnji rezultat na njima.

Ispunjeni zahtevi

Vučić je ukazao da je vlast ispunila sve zahteve koje je opozicija predala pre nekoliko nedelja u Predsedništvu Srbije. Tada su predstavnici opozicionih stranaka insistirali da se, pre svega, izbori raspišu, a ne da se održe do kraja godine, a onda su se pobunili zbog najave da bi mogli da budu održani u martu 2024. godine.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/PRVA

- Sve smo im zahteve uslišili! Tražili su beogradske i parlamentarne izbore, dobili su i vojvođanske. Suština je da sam kukavica koja ne sme da raspiše izbore. Otišli na kanabe i čuli da Vučić ne sme da raspiše izbore, zbog Amerikanaca ili nekog. Sad su shvatili - Vučić pod pritiscima celog sveta, sve u najboljem redu, pobeđuju. Jesu oni malo nepismeni. Sve su u pravu, razumeo sam ih iako su nepismeni. Ispunio sam im i taj zahtev - saopštio je Aleksandar Vučić u preksinoćnjem obraćanju javnosti.

Beograd najveća šansa

Politički analitičar Boško Jakšić za Kurir ocenjuje da predstojeći izbori neće bitno promeniti odnos snaga.

Boško Jakšić
foto: Zorana Jevtić

- Ne mislim da će se išta značajno promeniti jer je suviše kratak period do izbora. Svakako je Vučić u prednosti jer je sve vreme vodio u kampanju, uvek onaj ko je na vlasti po difoltu ima prednost. S druge strane, opozicija je izgubila dosta vremena, ona je čekala i čekala, i dan-danas nešto čeka... Čini mi se da nema vremena da se efikasno organizuje za izbore. To što pričaju o povećanju broja posmatrača i kontrolora je nedovoljno da bi se bilo šta ozbiljno uradilo - kaže Jakšić.

Komentarišući činjenicu da slede tri nivoa izbora, Jakšić nema sumnju da opoziciji najviše naruku idu izbori u Beogradu.

- U Beogradu imaju najveću šansu, to je nesumnjivo - zaključio je Jakšić.

Građani sve vide

Dragoljub Kojčić
foto: Kurir televizija

Politički filozof Dragoljub Kojčić za Kurir ocenjuje da su za konačan ishod izbora najmanje bitni datumi i vreme za pripreme jer opozicija, kaže, nije za sve ove godine ni pokušala da se nosi sa ozbiljnim društvenim problemima poput privrednog rasta, situacije na Kosovu i Metohiji ili međunarodne pozicije Srbije.

- Opozicija je samo iskazivala mržnju prema Aleksandru Vučiću, a to nije dovoljno da bi se dobili izbori, a posebno je nedovoljno da bi se pobedila politika koja je po svim parametrima u poslednjih 11 godina unapredila Srbiju, a građani sve vide. Ako opozicija nije iskoristila sve ove godine otkako postoji, kako će iskoristiti dva meseca, političkim frazama? To je nedovoljno - kazao je Kojčić za naš list.

Hronologija

Zahtev za izlazak na birališta podnet 11. septembra

Predstavnici dela opozicije koja organizuje proteste "Srbija protiv nasilja" predali su 11. septembra zahtev u kom od predsednika Srbije Aleksandra Vučića traže raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja 2023. godine. Zahtev su, pored Demokratske stranke, potpisali Ekološki ustanak, Zeleno-levi front/Ne davimo Beograd, Zajedno - Moramo i poslanički klubovi Narodni pokret Srbije - Novo lice Srbije i Pravac Evropa.

Nakon toga predsednik Vučić je najavio da bi izbori mogli da budu održani u martu sledeće godine, ali opozicija je najavila izlazak na ulice jer su zapravo želeli da izbori budu održani, a ne raspisani do kraja godine. Na kraju je i taj njihov zahtev uslišen.

I. Ž./

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track