"TREBA SE VRATITI POLITIČKOM REŠENJU" Žiofre: Odluka Srpske liste da učestvuje na izborima pozitivan korak
Foto: Nemanja Nikolić

"TREBA SE VRATITI POLITIČKOM REŠENJU" Žiofre: Odluka Srpske liste da učestvuje na izborima pozitivan korak

Politika -

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre izjavio je danas da je odluka Srpske liste da učestvuje na lokalnim izborima na KiM pozitivan korak i pozvao Beograd i Prištinu da se vrate dijalogu.

- Moramo se vratiti političkom rešenju. Danas smo videli da je Srpska lista odlučila da izađe na lokalne izbore što je još jedan pozitivan korak i moramo nastaviti u ovom smeru - izjavio je Žiofre trećeg dana Beogradske bezbednosne konferencije.

On je dodao da je u poslednjih nekoliko godina bilo moguće videti uspone i padove u tom procesu a njega otežava što uspeh normalizacije nije samo u rukama Beograda već zavisi i od Prištine.

- Uslovi da država postane članica EU su fundamentalni. Za Srbiju je jedan od ključnih uslova normalizacija odnosa sa Kosovom i od početka određuje brzinu njenog pristupanja EU - rekao je on.

Žofre je učestvovao na panelu o proširenju EU 20 godina posle samita u Solunu.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić pozvao je ranije danas vlasti u Prištini da što pre raspišu izbore za nove gradonačelnike i skupštine opština na severu, uz poruku da su spremni da na njima učestvuju.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track