OZBILJAN POLITIČAR, ALI ARHITEKTA NEZAVISNOSTI TZV. KOSOVA: Bogdanović dao svoje mišljenje o Ahtisariju!
Foto: Profimedia

Bivši Ministar za KiM

OZBILJAN POLITIČAR, ALI ARHITEKTA NEZAVISNOSTI TZV. KOSOVA: Bogdanović dao svoje mišljenje o Ahtisariju!

Politika -

Bivši Ministar za KiM Goran Bogdanović izjavio je povodom smrti bivšeg finskog predsednika i nekadašnjeg izaslanika UN za status KiM, da će ga Srbi pamtiti kao tvorca nezavisnosti tzv. Kosova, ali i kao čoveka koji se kroz pregovore navodno pokušavao da i srpska i albanska strana budu na neki način zadovoljene.

Bogdanović se Ahtisarija seća kao jednog od najvećih državnika Finske, pragmatičnog političara, ali i kao tvorca nezavisnosti Kosova.

- Marti Ahtisari bio je jedan od većih državnika, posebno u Finskoj koji je doprineo da pre svega Finska uđe u EU. Kada se tiče Srbije, to je čovek koji je učestvovao u pregovorima, koji se trudio da ima neku objektivnost, ali očigledno usled velikih pritisaka zemalja koje su imale nameru da priznaju Kosovo i Metohiju, on je napravio takav plan koji u tom trenutku nije odgovarao niti Srbiji niti Srbima na KiM - kazao je Bogdanović.

On je smatra da će Srbi Ahtisarija pamtiti po tome što je kroz pregovore gledao i da obe strane dobiju nešto.

- Ahtisari je bio političar koji je gledao da i u tim pregovorima obe strane dobiju nešto, i sam taj plan Ahtisari je generalno bi bio dobar za srpsku zajednicu na KiM, da u samom tom tekstu ne stoji da Kosovo treba da dobije nezavisnost, i to je nešto po čemu ćemo ga mi Srbi pamtiti. Taj njegov plan je bio povod da Kosovo proglasi nezavisnost i da na taj način dođe do novih tenzija i novih sukoba na ovim prostorima - kazao je Bogdanović.

Bogdanović je rekao i da će Ahtisari biti upamćen kao tvorac nezavisnosti Kosova, a da ga on lično pamti kao ozbiljnog političara.

- On se trudio da bude pragmatičan i da na neki način zadovolji strane. Ja sam više puta imao sastanke sa njim, na mene je ostavio utisak jednog ozbiljnog političara koji je želeo da sve zajednice na Kosovu budu ravnopravne, da se vrati suživot na prostoru KiM među Srbima i Albancima, da Albanci ne mogu baš sve da imaju kao što su planirali, ali najbitnija stvar za Srbe što je u samom izveštaju govorio da Kosovo treba da bude nezavisno, a to je nešto što nama nije odgovaralo i nije išlo na ruku - rekao je Bogdanović.

Nekadašnji ministar za KiM uputio je i izraze saušešća povodom Ahtisarijeve smrti.

- Iskoristio bih priliku i izjavio saučešće porodici - dodao je Bogdanović.

Kurir.rs/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track