PO PITANJU KOSOVA KINA ČVRSTO UZ NAS Predsednik Vučić: Naišli smo na apsolutno razumevanje, velika stvar koja je URAĐENA ZA SRBIJU
Foto: Printscreen/VideoPlus

potpisani važni sporazumi

PO PITANJU KOSOVA KINA ČVRSTO UZ NAS Predsednik Vučić: Naišli smo na apsolutno razumevanje, velika stvar koja je URAĐENA ZA SRBIJU

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Kine, gde je danas potpisano više važnih sporazuma između Srbije i zemlje domaćina.

O leku za Jelenu Stojiljković

Jelena Stojiljković iz Velikog Gradišta, koja boluje od cistične fibroze, dobila je neophodan lek o trošku države, a predsednik Vučić se osvrnuo na to:

- Ja sam ponosan na to. Za mene je to važna tema. Mi smo u prethodnim godinama mnogo uložili u zdravlje ljudi. Od toga da su izgrađena dva nova klinička centra, u Nišu i Beogradu, do toga da se sada gradi i rekonstruiše Klinički centar Vojvodine, posle toga ide Kragujevac. Mnogo bolnica, značajno uvećanje plata u zdravstvu, nabavili najnoviju opremu. Moramo da pokušamo da zaštitimo život posebno naših majki, sestara i žena koje moraju da imaju mamografe u svakoj opštini u Srbiji, da izbacimo liste čekanja. Jeleni želim dobro zdravlje, kao što sam srećan za svako dete, malog Lava i druge. Ponosan sam na Srbiju koja to može da izdrži i koja može da se posveti lečenju pre svega dece, ali i uvođenju inovativnih lekova i lečenju retkih bolesti, to su za nas velike stvari.

- Ja sam danas bio jedan od retkih koji je zapisivao, a mnogi misle da je to usputna politička priča. Pravio je neverovatna poređenja, zapisivao sam. Niko za sebe ne misli da je glup. Njegov način razmišljanja je toliko ispred mog, toliko je obrazovaniji od mene, zapisivao sam da bih bar deo toga mogao da prenesem novim generacijama - zaključio je predsednik Vučić govoreći o razgovorima sa liderom Kine Si Đinpingom.

O zahtevu Kurtija za uvođenje sankcija Srbiji

Povodom medijskih napisa da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nudio predsednici vlade Srbije Ani Brnabić u Tirani papire na potpisivanje, predsednik Vučić je rekao da je u pitanju Kurtijev trik.

- Aljbin Kurti to traži svaki dan, ali nisu svi time oduševljeni. Kurti svakog dana šalje nove specijalne jedinice da maltretiraju Srbe. Kada imate potrebu svaki dan nekoga da napadate onda imate neki problem. Pre svega takvi ljudi gledaju kako i na koji način da se obračunavaju sa nekim ko je bolji od njih.

- To su ti trikovi, on vam kaže "deklaracija o miru", zašto bi Srbija bila protiv mira, Srbija i jeste za mir, ali ne možemo da proglasimo Kosovo nezavisnim. On meni svaki put donese tri-četiri papira, pa mu ja odgovorim i on onda izlazi napolje da se žali na mene kako ga vređam, a ja mu samo odgovaram u jednoj rečenici. On po ceo dan smišlja te trikove, misli da to kod nekoga može da prođe. Misli da smo mi naivni prolaznici kojima će on nešto da "proda", neće - rekao je Vučić.

O odluci Makrona

Predsednik Vučić rekao je da ne želi da komentariše to što je predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio da je ta zemlja suspendovala proces vizne liberalizacije za Kosovo.

- Ne želim da komentarišem. To je odluka jedne od najvećih evropskih zemalja. Hvala Makronu na mnogim drugim stvarima, na prijateljstvu koje pokazuje prema Srbiji. Za onu primedbu koju je rekao da mi moramo da osudimo nasilje u Banjskoj, mi smo to učinili istog dana nekoliko puta i molim gospodina Košara da prenese deo tih izjava, mada mislim da sam to i sam rekao predsedniku Makronu kada smo bili na sastanku u Granadi.

O sastanku sa petorkom

Predsednik je govorio o važnim sastancima narednih dana, kao i o razgovoru sa petorkom koja dolazi u Srbiju, a potom i sednici Saveta bezbednosti UN.

- U svakom slučaju, za nas je važno da pokušamo da dijalogom rešavamo ono što se dešava. Imamo 21. skup 15 godina stranke čiji je Miloš predsednik, mi ostali članovi. Čim se to završi oko podneva, oko 2, 3 stiže ova velika petorka. Oni tada dolaze da donesu neke svoje ideje. Ja sam nešto načuo, ali mrzim ta nagađanja, priče iza zavese. Sačekaću da vidim šta donose pa ću da obavestim građane Srbije o tome - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/VideoPlus

O sednici Saveta bezbednosti

O razgovorima sa Antonijom Guterešom, Vučić kaže da su kratko razgovarali i da je sa njima bio predsednik Kenije. Naveo je i da su razgovarali o situaciji na Bliskom istoku.

- Na Savet bezbednosti ići ću ja ili Ana ili Ivica - dodao je predsednik.

- Ana je u Tirani dobro postupala, nije htela da se svađa. Dobro je prošlo. Oni žive za to samo da napakoste Beogradu.

O Đilasu i opoziciji

- Koliko god ja nekom govorio da nigde nemam račune i da se politikom bavim zbog istorije... Beograd na vodi, ovaj sporazum, bolnice, putevi, plate, penzije...Za to živim. Da kažu da li je ikada Vučić ili bilo ko iz moje porodice imao račune igde. Nisam ja prijavio 619 miliona evra, nego on. Ko od građana ima tolike milione? I to sve od kada je došao na vlast. Videćete i kada odem sa vlasti, kako će da prestanu sa svim lažima. Poverovali su u to da su mnogo popularni. Ana danima razgovara sa Evropljanima i OEBS-om. Šta god da uradite oni će da budu protiv svega. Ali im neće smetati da kupuju stanove. Nismo mi kupili stan u Beogradu na vodi, nego oni, desetine njih je kupilo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon sastanka sa predsednikom Kine Si Đinpingom, rekao da je razgovor bio prijateljski i sa svim važnim temama.

- Razgovarali smo o KiM, poštovanju međunarodno pravnih normi i onome kroz šta Srbija prolazi i o primeni dvostrukih standarda, nepoštovanju povelje UN i rezolucije 1244. Naišli smo na apsolutno razumevanje naših kineskih prijatelja, kada je u pitanju KiM. Razgovarali smo i o drugim stvarima koje su za nas potrebne. Od saradnje u svim oblastima ekonomije, privrede, vojno-tehničke saradnje. Razgovrali smo o infrastrukturnom povezivanju i naravno sve većem broju investicija, o daljem uspostavljanju avio-linija. Sporazum o spoljnoj trgovini je jako važan, mi moramo da živimo i pre ulaska u EU.

Proizvođači meda imaće veliku korist

- Veoma je važno da proizvođači meda imaju ogromnu korist od ovog sporazuma. Da pokušamo i da pre maja, juna, da ovaj sporazum stupi na snagu. Jako sam ponosan na ovo. Digitalna tehnologija, inovacije - brža saradnja i u ovim oblastima. Zamolio sam za još kineskih investicija. Kina strahovito napreduje u investiranju u našu zemlju, kao i mnoge azijske zemlje - istakao je predsednik.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/VideoPlus

O razgovoru sa predsednikom Kenije

- Imao sam razgovore sa Vilijamom Rutom, predsednikom Kenije. Imali smo baš dug razgovor i mislim da smo se razumeli po pitanju poštovanjaNadam se da će uskoro doći u našu zemlju. Nadam da će nam doći i indonežanski predsednik - rekao je Vučić, navodeći da je imao brojne susrete sa stranim zvaničnicima.

- Predsednik Si je potvrdio, rekao je "mi znamo da vi imate želju da do 2024. godine završite prugu kod Subotice". Ta pruga će gotovo u potpunosti promeniti život, rekao je Vučić i istakao da ćemo stizati od Beograda do Budimpešte za 3 sata i 45 minuta.

Vučić razgovarao sa Putinom

Predsednik Vučić dodao je i da je kratko razgovarao sa Putinom.

- Video sam predsednika Putina, kratko smo razgovarali. Vidim da on puca od samopouzdanja, i da je imao važan sastanak sa Sijem i Orbanom.

- Poljska je nama najveći konkurent za maline, a mi imamo celo kinesko tržište, to su neverovatne stvari za našu zemlju. Imamo i mnogo dobrih pivara, sa stranim licencama, ali i domaću industriju. Sve što mi proizvodimo imaće slobodan pristup kineskom tržištu posle ovoga.

- Od toga živi Srbija, od toga živimo svi. Od toga koliko nam je jaka privreda zavisiće i penzije i sve, prosta računica. A da ne pričamo o ugostiteljskom sektoru koliko će da napreduje, to su ogromne prednosti, velika stvar. Mi smo ovo iskoristili za politiku, sticanje prijatelja u Africi, Aziji. Mislim da je Ivica takođe imao dosta sastanaka, Siniša, svi. Vesić je imao važne razgovore oko infrastrukture.

- Ta vrednost će na kraju ispasti ne manje od 3,5 milijarde evra. Mi smo u jednoj Kini uspeli da pronađemo finansijera za ovaj put od Beograda do Kikinde, kao i Beograd - Zrenjanin.

- Mnogo posla je ovde bilo, pričate sa prvom ili drugom silom sveta, onda znate u kakvoj ste poziciji.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, rekao da se odnos između dve zemlje verifikuju po nekoliko stvari, a današnjim događajem mi smo zaokružili sve ono što je rađeno prethodnih 10 godina. Dodaje da je ovo događaj od istorijskog značaja za Srbiju.

Ivica Dačić
foto: Printscreen/VideoPlus

- Tokom današnjeg sastanka Vučića sa predsednikom Kine, Si je rekao da ćemo se međusobno podržavati, a svakako da je nama od vitalnog značaja podrška Kine, naročito kada je reč o pitanju Kosova i Metohije. Važno je reči da će Kina, po rečima predsednika Kine, biti čvrsto uz nas, kada je reč o našim pitanjima - rekao je Ivica Dačić.

- Ovo današnje potpisivanje biće jedna istorijska tekovina sa velikom važnošću za naše građane u narednim godinama - rekao je Dačić.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/VideoPlus

O razgovoru sa Sijem

Vučić je istakao da je Kina Srbiji pomogla oko Pegaza, i da u suprotnom to nikada ne bi bilo završeno.

- Od njih smo dobili CH92, CH95, samo pogodi tenk i uništi ga. To smo sve dobili od naših kineskih prijatelja. I to je bio jedan od razloga što su neki bili nervozni, jer su videli da smo imali bolje oružje i oruđe. Rekao bih da su ekonomske teme i pitanja bila dominantna, to je najvažnije, da gledamo kako da razvijamo našu zemlju. Težak i naporan rad, to je ono što donosi prosperitet i ono na šta možemo da se oslonimo - rekao je Vučić.

- Predsednik Si podržava Srbiju, bio je srdačan razgovor. Mi da bismo opstali kao zemlja koja ne izražava želju da bude u NATO, mi moramo da gradimo prijateljstva i na drugim stranama, da imamo dovoljno snage da sebe sačuvamo. On je bio veoma, veoma srdačan. On podržava slobodnu, slobodarsku i nezavisnu Srbiju. Večeras smo mogli da čujemo dve pesme iz Srbije, posle ruskog kazačoka dobili smo najveći aplauz. Oni znaju da su građani Srbije hrabar narod koji uvek drži do svog dostojanstva. Da poštuju druge ali da sami donose odluke o svojoj budućnosti i to je ono što Kina kod nas ceni - naglasio je Vučić.

Potpisana četiri sporazuma

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandar Vučića i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga danas su u Pekingu potpisana četiri sporazuma od kojih je najvažniji Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine koji će obuhvatiti 10.412 srpskih tarifnih pozicija odnosno prozvoda i 8.930 sa kineske strane.

Sporazum o slobodnoj trgovini je potpisao ministar trgovine Tomislav Momirović i Vang Ventao, ministar trgovine Kine. Pored tog sporazuma potpisani su i Memorandum o razmeni i saradnji u oblasti ekonomske razvojne politike, Memorandum o zajedničkom unapređenju industrijske i investicione saradnje Srbije i Kine kao i srednjoročni akcioni plan o zajedničkoj izgradnji inicijative "Pojas i put" između Vlade NR Kine i Vlade Srbije.

Potpis na Memorandum o razmeni i saradnji u oblasti ekonomske razvojne politike stavili su ministar finansija Srbije Siniša Mali i predsedavajući Nacionalnoj komisiji za reformu i razvoj Dženg Šanđie. Sastanku dvojice predsednika i potpisivanju sporazuma, pored Malog i Momirovića prisustvovali su i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar odbrane Miloš Vučević, ministarka kulture Maja Gojković, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, kao i ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja