DOKLE ĆE SVET DA POSMATRA KAKO KURTI RUŠI DIJALOG? Posle novih izjava o ZSO stigao odgovor iz Beograda
Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

DOKLE ĆE SVET DA POSMATRA KAKO KURTI RUŠI DIJALOG? Posle novih izjava o ZSO stigao odgovor iz Beograda

Politika -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti svojim izjavama i potezima svakodnevno zadaje fatalne udarce procesu normalizacije odnosa sa Beogradom i istakao da naočigled svih međunarodnih aktera poručuje da nema nameru da formira Zajednicu srpskih opština.

Petković je u saopštenju za medije, osvrćući se na poslednju izjavu Kurtija da bi Zajednica srpskih opština "bila fatalan udarac za kosovski ustav", podseća da upravo ZSO garantuje važna kolektivna prava i bezbednost srpskom narodu na Kosovu.

"Posle Berlinskog procesa, sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, jasnih reči predsednika Emanuela Makrona i njihovim zajedničkim porukama o važnosti povratka dijalogu i poštovanju prethodnih sporazuma, a uoči dolaska 'velike petorke' gde svi traže formiranje ZSO, Kurti govori da od toga nema ništa", ukazuje Petković.

Napominje da je Kurti slično uradio i prošle godine nakon Samita Berlinskog procesa kada je jednostrano i protivpravno smenio komandira za region sever Nenada Đurića bez ikakvih osnova, suprotno duhu i slovu dijaloga i time pogazio sve postignute sporazume.

"To je bio uvod u nezapamćeno nasilje od strane Prištine na severu pokrajine. Zato se postavlja pitanje - Dokle će medjunarodna zajednica nemo da posmatra kako Kurti ruši dijalog i obaveze preuzete pre više od deset godina u Briselu", navodi Petković.

Direktor Kancelarije za KiM ističe da proces normalizacije odnosa "Kurti kao sledbenik Adema Demaćija i velikoalbanske ideje sistematski potkopava više od dve i po godine".

"Za to vreme Aleksandra Vučića opsesivno napada jer je čovek koji se drži slova dijaloga i potpisanih sporazuma, zalaže se za mir i normalizaciju odnosa i snažno brani prava Srba na Kosovu i Metohiji, ne dozvoljavajući Prištini da pogazi sve postignute sporazume", zaključio je Petković.

(Kurir.rs/Kosovo Online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track