RASPLET O KOLONAMA DO KRAJA NEDELJE? Aleksić, Đilas, Lazović traže ujedinjenje, Obradović i Zavetnici čekaju Jovanovića i Jeremića
Foto: Dado Đilas

PREDIZBORNE KOMBINACIJE

RASPLET O KOLONAMA DO KRAJA NEDELJE? Aleksić, Đilas, Lazović traže ujedinjenje, Obradović i Zavetnici čekaju Jovanovića i Jeremića

Politika -

Iz tabora partija koje organizuju proteste najavljuju da će narednih dana finalizirati dogovor o nastupu na decembarskim izborima, a slična je situacija i na desnici, koja bi takođe da se ukrupni i intenzivno vodi pregovore

Iako je do parlamentarnih, pokrajinskih, beogradskih izbora i izbora u još oko 65 lokalnih samouprava ostalo manje od dva meseca, predstavnici opozicije još nemaju precizan dogovor o tome ko će s kim na njima nastupiti. Konture mogućeg dogovora polako se naziru na osnovu izjava pojedinih lidera, a konkretne odluke i dogovori, kako su nezvanično najavili iz pojedinih opozicionih partija, očekuju se do kraja nedelje.

Ko šta traži

Kako sada stvari stoje, SSP Dragana Đilasa izjasnio se za opciju jedne kolone stranaka koje organizuju proteste "Srbija protiv nasilja".

- Prethodna dva dana dobili smo dva istraživanja iz dve organizacije, Predsedništvo SSP je, analizirajući ta istraživanja, donelo zaključak da je najbolji model izlaska na izbore na jednoj listi, na svim nivoima, svih organizacija koje učestvuju u organizaciji protesta "Srbija protiv nasilja" - rekao je Branko Miljuš, član Predsedništva SSP na N1.

Branko Miljuš
foto: Kurir TV

Za jednu kolonu zalaže se i Miroslav Aleksić, lider Narodnog pokreta Srbije, a poslanik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović izjavio je da bi proevropske stranke trebalo da na predstojećim parlamentarnim i beogradskim izborima nastupe na jednoj listi.

S druge strane, Dveri Boška Obradovića i Zavetnici, koje predvodi Milica Đurđević Stamenkovski, još čekaju da se izjasni ostatak desnice, konkretno koalicija Nada, koju čine Novi DSS Miloša Jovanovića i POKS Vojislava Mihailovića, kao i Narodna stranka Vuka Jeremića.

Lider SDS Boris Tadić rekao je za Kurir da su ušli u finalizaciju dogovora o saradnji i koaliciji, ali o tome sa kim bi išli, nije još uvek hteo da otkriva.

Boris Tadić
foto: Nemanja Nikolić

- Ono što mogu da kažem je da sam pregovore o potencijalnim koalicijama lično inicirao i vodio i imenovao pregovarački tim sastavljen od više članova Predsedništva, koji vodi pregovore u mom odsustvu i da je SDS jedinstven u tim pregovorima - rekao je on.

Lider Dveri Boško Obradović za Kurir kaže da je najbolja opcija za kompletnu opoziciju da na izbore izađe u dve ukrupnjene i jasno profilisane ideološke kolone: jednu prozapadnu i drugu patriotsku.

- Mi smo svoj deo posla na patriotskoj opozicionoj strani već započeli predizbornom saradnjom između Pokreta Dveri i Srpske stranke Zavetnici, a uz podršku istaknutih srpskih intelektualaca sa prof. dr Milošem Kovićem i prof. dr Ratkom Ristićem na čelu. Očekujemo da će birači znati da cene i podrže jedan ovakav vid opozicione zrelosti, ozbiljnosti i odgovornosti - kazao je on.

Nespremni za izbore

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković za Kurir ocenjuje da je to što opozicione stranke još nemaju dogovor o listama dokaz da su suštinski za izbore nespremni.

Dejan Vuk Stanković
foto: Kurir televizija

- Dugo su se uljuljkivali sa snagom protesta, fikcijom o tehničkoj vladi i fantazmi "da će vlast da se sama uruši". Tražili su u svom zanosu i izbore, želja im se ispunila ali trenutno su za izbore nespremni. Situacija nije nimalo laka jer se radi o izborima na četiri nivoa vlasti, a za to su potrebni ljudski, materijalni i medijski resursi. Ovako dezorganizovana i politički konfuzna opozicija teško može da napravi bolji rezultat od 2022, bez obzira na prevelika očekivanja i ambicije - kazao je on.

Vladimir Vuletić

Deluju više kao grupa za pritisak

Sociolog Vladimir Vuletić kaže da zasad niko ne zna koliko će tačno kolona biti.

- Više deluju kao neka vrsta grupe za pritisak koja se vrti oko jedne teme - rušenje aktuelne vlasti. Pa pitanje koliko će biti kolona je drugorazrednog karaktera, to će biti samo stvar procene šta bi više moglo da ugrozi aktuelnu vlast, što i jeste problem aktuelne opozicije. A šta će posle izbora, niko ne zna - kazao je za Kurir.

I. Žigić

Bonus video:

05:48

PRŠTALO U PROGRAMU UŽIVO! Okršaj vlasti i opozicije zbog nove Vlade SAMOFALOV: Pokrali nas, a Đilas se smeška na Andrićevom vencu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track