EVROPSKA KOMISIJA "Potrebno da Srbija nastavi harmonizaciju svog viznog režima sa Unijom"
Foto: Shutterstock

EVROPSKA KOMISIJA "Potrebno da Srbija nastavi harmonizaciju svog viznog režima sa Unijom"

Politika -

U novom izveštaju Evropske komisije o Mehanizmu suspenzija viza, navodi se da je Srbija učinila korake ka usklađivanju svog viznog režima sa režimom Unije ali da je potrebno da nastavi obećanu harmonizaciju sa Unijom.

Evropska komisija od 2017. objavljuje godišnje izveštaje u okviru Mehanizma o suspenziji viza. U njima se prate bezvizni režimi Unije sa zemljama Zapadnog Balkana - Albanijom, BiH, Crnom Gorom, Severnom Makedonijom, Srbijom, kao i sa Gruzijom, Moldavijom i Ukrajinom, i sa bezviznim zemljama Pacifika i Kariba koje funkcionišu sa programima državljanstva investitora.

U delu izveštaja o Srbiji navodi se da je početkom 2022. Srbija imala bezvizni režim sa 22 zemlje koje su na spisku zemalja kojima je potrebna viza za EU.

Navodi se da je Srbija kao rezultat saradnje i koordinisanih napora ponovo uvela vize za Burundi, Tunis, Gvineju Bisao, Indiju, Boliviju i Kubu, i da trenutno ima bezvizni režim sa 16 zemalja kojima su potrebne vize za EU.

Komisija očekuje dalje usklađivanje sa vizama u skladu sa obećanjima srpskih vlasti, i doatne detalje od Srbije o najavljenom planu za "viznu harmonizaciju" i njegovu efikasnu implementaciju, navodi se u izveštaju.

Navodi se da je Srbija uzela u ozbir prethodne preporuke Komisije ali da je potreban dalji napredak u nekim oblastima.

Srbija je, kako se navodi u novom izveštaju, pozitivno sarađivala sa EU o primeni Akcionog plana EU za Zapadni Balkan i doprinela upravljanju mešanim migrancionim protocima ka EU, od vrhunca neregularnih prelaza spoljnih granica zemalja članica 2022.

Nastavila je da sarađuje sa zemljama članicama oko migracija i upravljanja granicama.

Ukazuje se da je nastavila dobru saradnju sa Europolom kao i da postoji dobro ustanovljena saradnja sa CEPOL-om, Eurodžastom (EUROJUST), Europolom, Interpolom, o trgovini oružjem, narkoticima i borbi protiv grupa organizovanog kriminala.

U zaključcima izveštaja se kaže da je potrebno da se Srbija dalje uskladi sa EU spiskom zemalja kojima su potrebne vize, posebno kada je reč o zemljama koje predstavljaju neregularnu migraciju ili bezbednosne rizike za EU.

Treba brzo da završi pregovore o novom Statusnom sporazumu Fronteksa sa EU, i da u potpunosti primeni klauzulu o državljanima trećih zemalja u sporazumu EU-Srbija o readmisiji.

Evropska komisija danas je usvojila predlog o izmeni aktuelnog mehanizma za suspenziju viza koji bi trebalo da omogući državama članicama da se bolje suprotstave mogućim zloupotrebama bezviznih putovanja.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track