ZA SRBE POD KURTIJEVIM REŽIMOM NEMA NI PRAVA, NI PRAVDE: Petković na sastanku sa ambasadorkom Nemačke Anke Konrad!
Foto: foto: Kancelarija za KiM

KANCELARIJA ZA KIM

ZA SRBE POD KURTIJEVIM REŽIMOM NEMA NI PRAVA, NI PRAVDE: Petković na sastanku sa ambasadorkom Nemačke Anke Konrad!

Politika -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorkom Nemačke u Srbiji Anke Konrad o situaciji na KiM i istakao čvrstu i principijelnu opredeljenost Beograda za mirnim rešavanjem svih otvorenih pitanja i problema u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

- Petković je posebno podvukao koje je sve korake Beograd preduzeo u cilju normalizacije situacije na severu KiM, istakavši da Priština nije preduzela neophodne mere koje bi vodile smirivanju tenzija i deeskalaciji, već naprotiv svakodnevno povlači dodatne eskalatorne poteze s ciljem izazivanja novih kriza i tenzija i etničkog čišćenja našeg naroda - navedno je u saopštenju Kancelarije za KiM.

Petković je istakao poziv Beograda, ali i spremnost Srpske liste da učestvuju na lokalnim izborima na severu KiM, prenevši svojoj sagovornici da Priština na čelu sa Aljbinom Kurtijem koči i sabotira taj proces različitim uslovljavanjima i administrativnim preprekama jer zapravo ne želi da izbore sprovede.

Direktor Kancelarije za KiM naznačio je da Priština tragične događaje od 24. septembra u Banjskoj koristi za dodatni teror i obračun sa srpskim narodom, što rezultira odlivom srpskog stanovništva sa njihovih vekovnih ognjišta.

Petković je sagovornici nabrojao glavne primere teškog položaja Srba u pokrajini, njihova svakodnevna hapšenja i maltretiranja, posebno skrenuvši pažnju na činjenicu da je Azemu Kurtaju, koji je 6. januara ove godine pucao u srpske dečake Stefana i Miloša Stojanovića iz Gotovuše, ukinut kućni pritvor i da mu je dopušteno da se brani sa slobode.

- To jasno govori da za Srbe na KiM nema ni prava, ni pravde, niti ih može biti pod režimom Aljbina Kurtija - rekao je Petković.

Govoreći o ugroženoj bezbednosti i političkim problemima sa kojima se suočava srpski narod na Kosovu i Metohiji, Petković je posebno istakao "prisustvo tzv. kosovske policije na severu KiM, koja svakodnevno teroriše i zastrašuje Srbe, što vodi ka novim tenzijama i krizama".

Direktor Kancelarije za KiM naglasio je da Beograd ostaje iskreno zainteresovan da se što pre sedne za pregovarački sto i da u dijalogu Beograda i Prištine dođe do kompromisnog rešenja, kojim bi se stvorili uslovi za trajnu stabilnost i mir u regionu.

Da bi se to dogodilo potrebno je, prema Petkovićevim rečima, da Priština urgentno deeskalira situaciju na terenu i omogući formiranje Zajednice srpskih opština, što Aljbin Kurti kategorički odbija, naočigled međunarodnih aktera, navedeno je u saopštenju.

Kurir.rs/Kosovo Online

Bonus video:

08:00

SRPSKO JEDINSTVO PODRIVAJU ONI KOJI KAŽU DA JE BANJSKA MESTO ZA REGRUTOVANJE SRBA! Obrknežev: U UN imamo prijatelje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track