PETKOVIĆ NA SASTANKU SA SLOVENAČKOM DELEGACIJOM: Specijalnom izaslaniku skrenuo pažnju na tešku poziciju Srba na KiM!
Foto: foto: Kancelarija za KiM

kancelarija za kim

PETKOVIĆ NA SASTANKU SA SLOVENAČKOM DELEGACIJOM: Specijalnom izaslaniku skrenuo pažnju na tešku poziciju Srba na KiM!

Politika -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa slovenačkim specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Anžejem Frangešom i informisao ga o sveobuhvatnoj situaciji na KiM, istakavši da je neophodno da Priština povuče konkretne korake u cilju deeskalacije situacije na severu.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petković je tom prilikom poručio da Priština mora da se uzdrži od jednostranih, nasilnih i protivpravnih akcija kojima svakodnevno teroriše srpski narod i izaziva nove krize i tenzije na terenu.

- Petković je sagovornicima ukazao na konstantno institucionalno, političko i fizičko nasilje koje nad Srbima na Kosovu koje sprovodi Kurtijev režim, a koje je 24. septembra dovelo i do tragičnih događaja u Banjskoj koje svakodnevno Kurtijev represivni režim koristi za dodatni obračun sa Srbima - navodi se u saooštenju.

Takođe, Petković je izrazio zabrinutost zbog učestalih, neosnovanih i protivpravnih hapšenja Srba, kao i zbog svakodnevnih akcija specijalne policije na severu KiM.

- Beograd je odlučan da sva otvorena pitanja rešava mirnim putem u okviru dijaloga pod posredstvom EU. Neophodno je da Priština formira Zajednicu srpskih opština na koju Srbi sa KiM čekaju više od deset godina, što je obaveza Prištine preuzeta u dijalogu u Briselu, ali Aljbin Kurti svojim svakodnevnim potezima i zapaljivim izjavama ruši sve do sada postignute sporazume - poručio je Petković.

U saopštenju se dodaje da je Petković skrenuo pažnju i na činjenicu da vlasti u Prištini, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, na sve načine pokušavaju da spreči sprovođenje lokalnih izbora na severu Kosova, iako je Srpska lista izrazila spremnost da na njima učestvuje.

- Petković je na kraju sastanka zaključio da je Aljbin Kurti glavni krivac za trenutno, neodrživo stanje na terenu koje vodi pokrajinu i ceo region ka novim tenzijama i kriznim situacijama, što ne ide u pravcu deeskalacije, već direktne eskalacije stanja na Kosovu, dok Beograd i Srbi na Kosovu žele trajni i održivi mir na prostoru pokrajine - navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Slovenije u Srbiji Damijan Bergant.

Kurir.rs/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track