EMISARI EU, SAD, ITALIJE, NEMAČKE I FRANCUSKE U SUBOTU U SRBIJI: Koferi "velike petorke" puni pretnji i pritisaka!
Foto: Dimitrije Goll

sastanak

EMISARI EU, SAD, ITALIJE, NEMAČKE I FRANCUSKE U SUBOTU U SRBIJI: Koferi "velike petorke" puni pretnji i pritisaka!

Politika -

Izaslanici dolaze sa zadatkom da izdejstvuju opipljiv napredak u primeni Ohridskog sporazuma, ocenili sagovornici Kurira

Velika petorka, u kojoj se nalaze izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kao i emisari predsednika SAD, Francuske i Nemačke i premijerke Italije, dolazi sutra u Beograd i sa sobom nosi niz novih pritisaka i ucena za Srbiju po pitanju Kosova i Metohije, ocena je sagovornika Kurira.

Izaslanici EU i Zapada imaju jasan cilj - da nateraju obe strane da deeskaliraju situaciju na KiM.

- Izaslanici EU i SAD, kao i savetnici za bezbednost lidera Francuske, Nemačke i Italije u subotu dolaze u Prištinu i Beograd s ciljem da izdejstvuju opipljiv napredak u primeni Ohridskog sporazuma i smanjivanje zategnutosti, posebno posle događaja u Banjskoj - potvrdio je u Briselu portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano.

Oprezni u zahtevima

Branko Radun, Predrag Rajić
foto: Kurir tv

Geopolitički analitičar Predrag Rajić za Kurir ocenjuje da nema sumnje da će uslediti novi pritisci.

- Siguran sam da će i naredna poseta zapadne petorke biti usmerena ka pojačavanju pritisaka na predsednika Vučića, a sve zbog nepokolebljivog stava države Srbije po pitanju statusa KiM. Upravo zato dužnost svih srpskih patriota je da se okupe oko predsednika Vučića i pruže mu podršku u ovim izazovnim vremena - poručio je Rajić.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun za Kurir ukazuje da je pritisak već u samim najavama da Beograd može da se suoči s nekim merama ako ne pokaže konstruktivnost u istrazi u vezi s Banjskom ili ako bi se dokazalo da su neke naše državne strukture učestvovale u organizovanju te grupe.

- Te izjave su svojevrstan pritisak na Beograd, kao i samo pominjanje političkih, ekonomskih i finansijskih mera. No, mislim da će ova petorka biti mnogo opreznija s postavljanjem bilo kakvih zahteva za nekim kaznenim merama i da će se usredsrediti na uslove za nastavak dijaloga i razrešenje slučaja Banjska - kaže Drecun.

Milovan Drecun
foto: Kurir televizija

Uslovi za dijalog

Kako dodaje, namera Zapada je da se stvore uslovi za nastavak dijaloga s prvenstvenim ciljem da se Beograd natera da prihvati EU predlog sporazuma o putu normalizacije odnosa i tzv. Ohridski ankes.

- Istovremeno se čuju najave da se pripremaju neki novi predlozi za rešavanje nekih pitanja iz tog predloga sporazuma oko kojih nema saglasnosti. Ostaje da se vidi da li će zaista biti nekih drugih predloga, pre svega po pitanju formiranja ZSO. Na kraju, biće veoma značajno da naša strana predoči saznanja do kojih je došla, da u događaj u Banjskoj nisu umešane naše državne strukture - konstatovao je Drecun.

I. Žigić/

Bonus video:

04:47

EU NE MOŽE DA UVEDE SANKCIJE SRBIJI Drecun o brutalnoj kampanji protiv Srbije: Ove TRI DRŽAVE rekle su da su protiv toga!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja