PETKOVIĆ SA AMBASADOROM FRANCUSKE: Put ka smirivanju tenzija vodi preko Prištine
Foto: Printscreen/Video Plus

PETKOVIĆ SA AMBASADOROM FRANCUSKE: Put ka smirivanju tenzija vodi preko Prištine

Politika -

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Francuske u Srbiji Pjerom Košarom, kome je preneo da je stav Beograda da je dijalog jedini put ka normalizaciji odnosa sa Prištinom i postizanju trajnog mira. Petković je u razgovoru sa ambasadorom naglasio da put ka smirivanju tenzija vodi preko Prištine koja mora da ispuni svoj deo obaveza i deeskalira situaciju na severu Kosova i Metohije, prenela je kancelarija u saopštenju.

Prema njegovim rečima, to podrazumeva da se specijalne jedinice kosovske policije povuku sa severa Kosmeta, da veću ulogu u zaštiti Srba preuzme Kfor, kao i da Prištna što pre organizuje vanredne izbore u četiri severne opštine koje zemlje EU traže od 3. juna, a koji je nedavno uputila i Srpska lista.

"Umesto toga, Aljbin Kurti svim administrativnim zamkama i zloupotrebama pokušava da odloži i izbegne održavanje izbora i time dodatno na vlasti zadrži svoje nelegitimne gradonačelnike u čisto srpskim sredinama, dok svoje specijalne policijske jedinice koristi kao oruđe za teror nad nedužnim srpskim narodom", naveo je Petković.

Petković je naveo i da je "višegodišnji teror" Aljbina Kurtija nad Srbima na severu Kosova "doveo do tragičnih događaja u Banjskoj 24. septembra koje Beograd ni na koji način niti je želeo niti je podržao".

"Beograd očekuje od međunarodnih predstavnika da uvide i spreče akcije kojima Kurti podriva mir na ovim prostorima i ruši sve sporazume postignute u dijalogu u Briselu, odbijajući pre svega da formira Zajednicu srpskih opština, onako kako je ona dogovorena još 2013. i 2015. godine", naveo je direktor vladine kancelarije.

Umesto toga, prema Petkovićevim rečima, Kurti svakodnevno svojim izjavama pokazuje da nema nameru da ispuni do sada preuzete obaveze i "svakodnevnom zapaljivom retorikom napada Beograd i Srbe sa KiM, umesto da radi na deeskalaciji".

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track