MINISTAR MALI: Krajem novembra isplata od po 20.000 dinara penzionerima! Budžet predviđa povećanje plata, penzija i minimalca
Foto: screenshot RTS

budžet za 2024. razvojni

MINISTAR MALI: Krajem novembra isplata od po 20.000 dinara penzionerima! Budžet predviđa povećanje plata, penzija i minimalca

Politika -

BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je budžet za narednu godinu razvojni, uravnotežen i ima izuzetno važnu komponentu koja se odnosi na podizanje i dalji rast životnog standarda građana Srbije.

Povećanje plata u javnom sektoru iznosiće 10 odsto, povećanje minimalne zarade za 17,8 odsto i povećanje penzija, po švajcarskoj formuli, 14,8 odsto, istakao je Mali.

Prema rečima predlagača, budžet za 2024. godinu je razvojni, uravnotežen i socijalno orijentisan.Plan je da se u narednoj godini za kapitalne investicije izdvoji oko 600 milijardi dinara.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je budžet za narednu godinu razvojni, uravnotežen i ima izuzetno važnu komponentu koja se odnosi na podizanje i dalji rast životnog standarda građana Srbije.

"U budžetu za narednu godinu imamo, kao što smo i obećali, povećanje plata u javnom sektoru od 10 odsto, povećanje minimalne zarade za nikada veći procentualni iznos - 17,8 odsto i povećanje penzija, po švajcarskoj formuli 14,8 odsto, rekao je Mali.

Dakle, ono što smo obećali da ćemo da uradimo upravo se reflektuje u budžetu za narednu godinu, napominje ministar finansija.

Što se plata tiče, Mali kaže da su povećane plate zaposlenima u javnom sektoru u januaru ove godine - 12,5 odsto. "U septembru smo imali vanredno povećanje zaposlenima u prosveti, medicinskim sestrama, tehničarima i negovateljicama u ustanovama socijalne zaštite, obećanje koje smo dali ispunili smo", istakao je on.

Od prvog januara, a to je upravo u budžetu, ide i dodatno povećanje od 10 odsto, to je kumulativno 30,6 odsto, dodao je ministar.

U uslovima kada inflacija polako usporava, vidite da na takav način realan dohodak građana držimo pozitivnim, napominje Mali.

Krajem novembra isplata od 20.000 dinara jednokratne pomoći penzionerima

Ovog meseca imali smo vanrednu indeksaciju penzija od 5,5 odsto, već naredne nedelje, 2. novembra, te povećane penzije biće isplaćene penzionerima iz samostalnih delatnosti, 4. novembra vojnim i poljoprivrednim penzionerima, 10. novembra svim ostalima, rekao je Mali, uz napomenu da krajem novembra ide isplata od 20.000 dinara jednokratne pomoći svim penzionerima.

Prema njegovim rečima, u budžetu za narednu godinu imamo 14,8 odsto povećanje penzija po toj švajcarskoj formuli plus, za dve godine povećanje penzija je 56,1 odsto.

"Na današnji dan imamo milion penzionera koji su se prijavili za penzionersku karticu. Mi distribuiramo tu karticu, u narednih deset dana očekujem da će je penzioneri imati, pa će će svi penzioneri koji su se prijavili moći da krenu da koriste sve te benefite", rekao je Mali.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track