ŽALBA NA SRAMNU ODLUKU VLASTI LAŽNE DRŽAVE: Deportuju igumana srpskog manastira, odbili da daju BILO KAKVO obrazloženje Euleksu
Foto: Eparhija raško-prizrenska

ŽALBA NA SRAMNU ODLUKU VLASTI LAŽNE DRŽAVE: Deportuju igumana srpskog manastira, odbili da daju BILO KAKVO obrazloženje Euleksu

Politika -

Eparhija raško-prizrenska uložiće žalbu na odluku vlasti tzv. Kosova o deportovanju igumana manastira Devina voda kod Zvečana.

Naime, prema mišljenju pravnoga tima eparhije raško-prizrenske ovde je reč o proizvoljnoj zabrani boravka igumanu Fotiju jer ne postoji nikakva optužnica niti krivična odgovornost.

Prilikom deportacije pripadnici tzv. Kosovske policije eksplicitno su odbili da daju i predstavniku Euleksa i OEBS-a bilo kako obrazloženje iako su i jedni i drugi bili svedoci deportacije.

Povodom deportacija igumana za sada se od međunarodnih organizacija oglasio samo Euleks.

"U skladu sa svojim opsežnim mandatom za nadzor, Euleks pažljivo prati odabrane institucije vladavine prava na Kosovu i njihovu usklađenost sa zakonskim, proceduralnim i obavezama u vezi sa ljudskim pravima. Euleks temeljno i odlučno prati slučaj koji pominjete. Za dalje informacije obratite se kosovskim vlastima", navodi se u odgovoru Euleksa sa Kosovo onlajn.

Inače, prema zakonu koji je na snazi na tzv. Kosovu stoji da neće "postojati proizvoljna zabrana za ulazak na Kosovo, ili boravak na Kosovu za sveštenike, kandidate za sveštenstvo, monahe, monahinje i posetioce.

(Kurir.rs/Kosovo Online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja