MINISTAR MALI SA MMF-OM: Napredak dogovorenih reformi
Foto: screenshot RTS

MINISTAR MALI SA MMF-OM: Napredak dogovorenih reformi

Politika -

BEOGRAD - Ministar finansija Srbije Siniša Mali danas je u razgovoru sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju predvodi Donal Mekgetigan, povodom drugog razmatranja stendbaj aranžmana, rekao da je postignut napredak u dogovorenim reformama.

Mali je predstavio dosadašnje ekonomske rezultate Srbije i informisao delegaciju da je budžet Srbije za 2024. spreman i da danas počinje rasprava u Skupštini o ovom zakonu.

"Srbiju očekuje usvajanje budžeta za narednu godinu. U budžetu nema nikakvih iznenađenja, na tragu smo politike koju smo do sada sprovodili", rekao je Mali, saopštilo je Ministarstvo finansija.

On je istakao i da je nedavni sastanak sa zamenikom direktora MMF-a u Marakešu, Bo Lijem, bio dobar te da je Srbija i u Maroku predstavila svoje ekonomske pokazatelje.

"Likvidni smo i na dobrom smo putu, redovno ispunjavamo sve svoje obaveze. U daljim reformama ključna ostaje energetika i restrukturiranje EPS-a, ali reformišemo i poresku administraciju i držimo se svih fiskalnih pravila. Efekti svega što smo uradili su ogromni", rekao je Mali i ocenio da je aranžman dobar za Srbiju iz predostrožnosti, koja se dobro bori sa efektima svetske krize.

Donal Mekgetigan ocenio je da je evidentan napredak Srbije, navodi se u saopštenju.

"Razgovori oko budžeta su bili vrlo uspešni i završeni su u jako kratkom roku i to smo zajednički potvrdili. Svi strukturni ciljevi koje smo imali u programu do sada su ispunjeni, Srbija je na taj način na pravom putu u smislu ispunjenja svih dogovorenih ciljeva i obaveza u okviru aktuelnog aranžmana", poručio je Mekgetigan.

On je pohvalio i sistem "Iskra", centralni informacioni sistem obračuna zarada svih zaposlenih u javnom sektoru u koji će za dva meseca, kako je naglasio ministar finansija, biti uključeno 296.000 ljudi te da će zajednički raditi na nastavku dalje implementacije sistema koji uvodi red u ovu oblast.

Misija Monetarnog fonda u Srbiji započela je 19. oktobra i trajaće do 31. oktobra. Srbiji je ova međunarodna finansijska institucija krajem prošle godine odobrila dvogodišnji stendbaj aranžman vrednosti oko 2,4 milijarde evra, kao podršku dogovorenom ekonomskom programu Srbije.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track