OBRAZ ĐON "Čačanski domaćin" Boško uhvaćen s rukama u džepu građana i nikom ništa! Valjda veli: NIČIJE JE, ŠTA KO IMA DA SE LJUTI
Foto: Beta/Miloš Miškov, Kurir

Deo mozga za moral atrofirao

OBRAZ ĐON "Čačanski domaćin" Boško uhvaćen s rukama u džepu građana i nikom ništa! Valjda veli: NIČIJE JE, ŠTA KO IMA DA SE LJUTI

Politika -

Postoji na Jutjubu snimak čoveka koji u po bela dana iz tla čupa parkovski sto od drveta i betona i dve klupe i tovari ih na prikolicu pikapa. Kad primeti da ga snimaju, naljuti se, i mi iz svađe shvatamo da lopov misli da ne čini ništa loše. To što je on uzeo, kaže, ničije je, pa šta ko ima da se ljuti...

Decenije ratova i tranzicije formirale su čitav jedan sloj ljudi tako da izgube osećaj za moral. Krađa je u njihovom sistemu vrednosti normalna stvar (Svi kradu, kažu oni), a stid ne postoji. Ni senka nelagodnosti ne pređe preko njihovog lica kad ih zateknu s rukom u tuđem džepu!

Recimo, Boško Obradović!

Prošle sedmice Kurir je objavio dokumentaciju koja otkriva kako su se milionski iznosi iz RB "Kolubara" do 2011. godine slivali u kasu njegovih Dveri. U dokumentima se jasno vidi da je Srpski sabor Dveri, organizacija koja je bila preteča današnje političke stranke koju vodi Obradović, dobijao milionske uplate iz RB "Kolubara": dve odluke koje je u aprilu i maju 2008. potpisao tadašnji predsednik skupštine "Kolubare" Dragan Tomić donele su Obradoviću 2,7 miliona dinara. I to nije sav novac koji su dobili od ovog državnog gubitaša, jer je ranije "Insajder" u svom istraživanju o velikim zloupotrebama u "Kolubari" otkrio spisak sumnjivih sponzorstava "Kolubare" za 2011. godinu na kom su Dveri s dobijenih 4,2 miliona dinara bile najplaćenija organizacija.

I kako je Boško Obradović na to reagovao?!

Izdao je saopštenje u kojem kaže da je to bilo davno i da je podsećanje na taj slučaj zlonamerno sad kad se on približava osvajanju vlasti na izborima, koji samo što nisu. Istina, ovo je moglo da se očekuje, sve političke stranke u belom svetu drže se istog obrasca kad se nađu u neprilici. Setimo se samo kako je Demokratska stranka 2003. godine mahala avionskim kartama poslanice Nede Arnerić, tvrdeći da je ova doputovala s letovanja da bi dala kvorum u Skupštini prilikom glasanja za guvernera NBS, a u stvari je u njeno ime glasao neko drugi... Kad su uhvaćeni u prevari, tvrdili su da je to "zlonamerno".

Tako i Boškić: njegova namera da uzme pare koje mu ne pripadaju je dobra, a Kurirova, koji kaže: "Drž'te lopova!", zla.

I umesto da kaže da nije znao da se ne sme i da ponudi da vrati ono što mu ne pripada - a nije da nema, naprotiv, pun je kao brod, kurs rublje se uprkos ratu u Ukrajini drži - on pokušava da objasni, kao onaj iz parka što je utovario klupe, da su pare bile ničije.

"NVO Srpski sabor Dveri radio je ono što rade sve nevladine organizacije: konkurisao je s raznim projektima kod državnih institucija, ministarstava i javnih preduzeća koja su finansirala određene oblasti društvenih delatnosti. To je nešto potpuno uobičajeno i važi za glavni izvor finansiranja projekata udruženja građana svuda u svetu." U dve rečenice tri laži!

Glavni izvor finansiranja udruženja građana u svetu su privatne donacije pojedinaca, kompanija i fondacija.

U ekonomski manje razvijenim zemljama javni interes putem projekata NVO podržavaju država, odnosno njena ministarstva.

Nigde, ni u Srbiji, nije normalno da javna preduzeća finansiraju nevladine organizacije. To što je "Kolubara" dala pare Boškiću bio je privatan aranžman njenog direktora i "čačanskog domaćina", samo što pare nisu bile privatne, nego javne, dakle svih nas.

Nažalost, sve ovo i nije nešto što bi moglo da nas iznenadi. Bivalo je takvih slučajeva i biće ih.

Ali dva su momenta, dve činjenice, što ovaj slučaj izdvajaju i čine ga posebno ljigavim.

Boško Obradović kaže da je pare koje je dobio potrošio na organizovanje javne tribine "Kosovo iznad EU" i valjda računa da ga to pravda. To je onaj mentalni sklop iz kojeg je isključen stid: pa šta hoćete, pare nisu moje, ali sam ih potrošio na odbranu Kosova! Objašnjavati mu da bi, sve i da je tuđim parama deci na KiM kupio bombone, to bila krađa, isto je što i drvetu pričati!

Ali dno je još niže: Boško Obradović i njegove Dveri se u poslednje vreme ubiše od kritike vlasti što je "upropastila RB 'Kolubara'"!

Izvlačiti pare iz preduzeća koje je ionako bilo u gubicima, pa ga posle kritikovati što je neracionalno poslovalo, licemerje je za koje su sposobni samo retki, oni koje je priroda posebno selektovala, učinivši da im deo mozga za moral, kao nepotreban, atrofira, a obrazi se podebljaju i ojačaju, pa budu kao đon.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja