RAČUNDŽIJA! Miloš Jovanović igra na dve karte: Zvanično pregovara s desničarima, a tajno šuruje sa Đilasom!
Foto: Beta Miloš Miškov, Beta Milan Obradović

kod njega sve može

RAČUNDŽIJA! Miloš Jovanović igra na dve karte: Zvanično pregovara s desničarima, a tajno šuruje sa Đilasom!

Politika -

Prevrtljivost i nedoslednost je bolest od koje nikako da se oporavi opozicija u Srbiji. Trenutno je akutno stanje na strani desnice zbog lidera Novog DSS Miloša Jovanovića. Očigledan problem postalo je njegovo političko flertovanje s liderom Dveri Boškom Obradovićem i predsednicom Zavetnika Milicom Đurđević Stamenkovski, ali i istovremeno predizborno namigivanje Draganu Đilasu, koji vodi takozvanu proevropsku opoziciju.

Ogoljena namera

Jovanović je praktično sam sebe stavio u ulogu nekakve političke udavače koja po rejtingu nikako ne može da preokrene stvari, ali zato može dodatno da zamuti ionako mutnu vodu u opozicionom taboru. I na ovom primeru se očituje ogoljena namera cele opozicije da zanemari bilo koju i bilo čiju politiku samo da bi dobila priliku da preuzme vlast. Glavna parola "samo da Vučić ode" ujedinjuje i ono što se u normalnim okolnostima nikada ne bi ujedinilo. Zato i imamo potpuno nesređene odnose unutar opozicije, posledično i zbunjene birače. Sasvim je neizvesno kako će se završiti ova saga oko političke udaje Miloša Jovanovića, jer ovako spolja gledano izgleda da obojica đuvegija, i Obradović i Đilas, imaju podjednake šanse.

Dragan Đilas
foto: Zorana Jevtić

- Jovanović i njegova koalicija već duže navodno pregovaraju s Dverima i Zavetnicima, ali kako kažu iz tih partija, imaju utisak da on i ne želi da se s njima dogovori, već kao da traži izgovore da od dogovora ne bude ništa. Očigledno ima rezervnu varijantu i istovremeno pregovara i sa Đilasom. Uostalom, on i javno lobira da Đilasova grupacija bude prihvatljiva desnom bloku, a sve zarad kalkulacije da samo tako mogu da dođu u priliku da se domognu vlasti - kaže naš izvor upućen u pregovore o izbornim listama.

Kako im verovati

O pravim namerama opozicije govorio je nedavno Jovanović i tako zapravo priznao da ih nimalo ne interesuju očigledne ideološke razlike, već da se drže pristupa predizbornim i postizbornim koalicijama koje diktira goli interes.

Boško Obradović, Miloš Jovanović
foto: Nenad Kostić, Ana Paunković

- Ako pet stranaka, Nova DSS, POKS, Srpski pokret Dveri, srpska stranka Zavetnici i Narodna stranka, ima dogovor u vezi sa ove dve, ja bih rekao banalne stvari za ovu situaciju: da ova vlast mora da ode i da ćemo u toj smeni učestvovati tamo gde je moguće i ne odričući se svog programa, svojih suštinskih stvari i pozicija, a onda, što se mene tiče, što se POKS tiče, koliko sutra mi tu desnu kolonu imamo i moj potpis imate - izjavio je Jovanović, a onda i otvorio karte i bez zadrške otkrio kakav plan imaju protiv aktuelne vlasti:

- Šta to praktično znači: da ćemo u razvlašćivanju vlasti učestvovati u saradnji sa ostatkom opozicije, svuda gde je to moguće. Negde je to lakše izvodljivo, negde će to biti manje lako izvodljivo, zato što su ogromne ideološke razlike između nas i takozvane proevropske opozicije i prozapadne opozicije.

Lider Novog DSS je drugom prilikom priznao da ne može u kampanji da priča "da ovi odu, a da se oni ne vrate", uz opasku da mu je Đilas prihvatljiv uprkos ogromnim razlikama.

- Samo prvom delu te rečenice "da oni odu" dajem na značaju - otkrio je svoje karte lider Novog DSS, koji s POKS čini koaliciju NADA. Kojem jatu će se prikloniti njegova politička organizacija, juče nismo uspeli da saznamo, jer Jovanović nije odgovorio na pitanja Kurira.

Aleksandar M. Gajić iz Centra za društvenu stabilnost ocenjuje za Kurir da je opozicija nastavila da luta i jednostavno se još uvek ne nazire neko rešenje ili sklad u njihovim redovima.

Aleksandar M. Gajić
foto: Kurir televizija

- Miloš Jovanović je svojim postupcima samo još jednom pokazao da mu "nacionalna priča", odnosno narativ, služi isključivo kao plašt ispod kog su mogući dogovori svake vrste ukoliko to uključuje osvajanje vlasti. Postavlja se pitanje kako možete verovati takvoj političkoj konstrukciji, čija se borba za glasove temelji na ekstremističkim izjavama za odbranu Kosova i Metohije, a već u sledećem trenutku borbe za vlast žrtvuje sve ono prethodno izrečeno. Rezultat je, nažalost, jasan, a to je vuk ispod ovčje vune u stadu ovaca - kaže Gajić.

Kurir.rs

Bonus video:

00:30

MILOŠ JOVANOVIĆ I VOJISLAV MIHAILOVIĆ KOD VUČIĆA Predstavnici koalicije NADA na konsultacijama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track