"OPOZICIJA NEMA IDEOLOGIJU, ZATO JE MOGUĆ SPOJ NESPOJIVOG" Matić: Ne izjašnjavaju se o bitnim pitanjima, zanimaju ih samo fotelje
Foto: Kurir TV

kurir tv

"OPOZICIJA NEMA IDEOLOGIJU, ZATO JE MOGUĆ SPOJ NESPOJIVOG" Matić: Ne izjašnjavaju se o bitnim pitanjima, zanimaju ih samo fotelje

Politika -

Vanredni parlamentarni, pokrajinski i beogradski izbori najavljeni su za 17. decembar.

Tražio ih je deo opozicije, koji danima najavljuje dogovor oko zajedničke liste, a ujedno na tajnim sastancima već raspravlja o podeli mandata. Za to vreme građani odnosno birači još uvek ne znaju program opozicije, a niti se zna precizno koje bi se stranke mogle naći na zajedničkoj listi.

Prema saznanjima Kurira, moguće je da se spoji nespojivo - desnica sa takozvanom proevropskom opozicijom. Naime, nova Demokratska stranka Srbije, odnosno njen lider Miloš Jovanović zvanično pregovara s desničarima, ali vodi tajne razgovore sa Strankom slobode i pravde, Dragana Đilasa.

Ovim povodom gost juztarnjeg programa Kurir TV Redakcija bio je Marko Matić iz Centra za odgovorne medije.

- Vidite, s jedne strane, kada u prvi plan stavljate te tehničke stvari, dakle, kada kalkulišete kako da postignete najbolji rezultat u smislu da osvojite najviše mandata, ali ne sa idejom šta biste radili sa tim mandatima i kada u prvom planu nije program, onda su sve kombinacije moguće. Međutim, ono što je problem i o čemu bi građani trebalo da obrate računa u takvim kalkulacijama da ima mnogo prostora za moral u politici. To je ono što je nama potrebno i što je građanima potrebno je šta im nudite sada tokom kampanje. Nudiće im nerealna obećanja, ali niko ne pominje ceh, jer kada imate ovu vrstu opozicije koju mi imamo, nažalost, u poslednjih deset godina, onda imate višak neodgovornosti - smatra Matić.

04:26

OPOZICIJA NEMA IDEOLOGIJU, ZATO JE MOGUĆ SPOJ NESPOJIVOG Matić: Ne izjašnjavaju se o bitnim pitanjima, zanimaju ih samo fotelje

Osvrnuo se i na saznanja Kurira o kalkulantskom ponašanju lidera novog DSS Miloša Jovanovića.

- Pomenuli ste Miloša Jovanovića i novi DSS, šta bi oni radili u koaliciji sa ovim opozicionim krilom? Da li će premostiti te ideološke razlike? Imamo iskustvo iz 2008. i vrlo brzo se pokazalo da nije moguće, vrlo brzo su se videle pukotine jedne takve koalicije. Mislite da bi sada nešto moglo da bude drugačije? Na žalost, nemamo novih lica u politici, to je najveći problem. To su sve već viđeni ljudi, već su bili u nekim drugim strankama ili u nekim trećim, ili su se pre deset godina formirali kao Milica Zavetnica, ali u međuvremenu vi ste videli da oni zapravo nemaju ideologiju. To je jedina ideologija, kako da se dokopaju fotelja - mišljenja je Matić.

Posebno je istakao zaključak da opozicija nema stav o ključnim pitanjima za budućnost ove države.

- Oni čak ne smeju da se izjasne oko ključnih pitanja koja se lome. Kako će rešiti pitanje Kosova i Metohije? Šta se događa sa konceptom vojne neutralnosti i odnosa Srbije sa NATO? Kakav je odnos prema Rusiji? Kakav je odnos sa Kinom? Dakle, oni o tome ćute. Zato je moguće da proruski novi DSS može da bude i sa ovom anacionalnom opozicijom ili da ovi čvršći, tvrđi, ekstremni desničari poput Dveri i Zavetnika mogu takođe da budu i sa ovima iz ekološkog pokreta. To vam govori, dakle, ne moraju oni nikakvu ideologiju osim da se dokopaju fotelja - zaključio je Matić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

10:26

KAKVO JE REALNO STANJE U DRŽAVI? Dejan Vuk Stanković: Iscrepli su sve ideje i ponavalju obrazce! Neka prvo skoče pa kažu hop

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track