PRIŠTINSKI REŽIM SAUČESNIK, A MEĐUNARODNA ZAJEDNICA POSMATRAČ: Kancelarija za KiM o sramnoj pljački crkve u Osojanu!
Foto: Printscreen/Video Plus

saopštenje

PRIŠTINSKI REŽIM SAUČESNIK, A MEĐUNARODNA ZAJEDNICA POSMATRAČ: Kancelarija za KiM o sramnoj pljački crkve u Osojanu!

Politika -

Kancelarija za KiM reagovala je povodom pljačke crkve Svetog Arhangela u Osojanu, ističući da se je reč o sistemskom pokušaju zatiranja i skrnavljenja svega srpskog na prostoru KiM, napominjući da posebno zabrinjava da do ovog napada dolazi nakon protivpravnog proterivanja igumana manastira Devine vode, kao i prekopavanja srpskih grobalja i kostiju u Severnoj Mitrovici.

U saopštenju Kancelarije se napominje da je jutros oko sedam časova lokalni sveštenik primetio da je crkva obijena, kao i da su pljačku su zabeležile i kamere na kojima se vide maskirana lica kako ulaze u crkvu.

- Srbe ovog metohijskog sela veoma je uznemirila ova vest, posebno jer su kao povratnici česta meta napada albanskih ekstremista, uzurpatora, pljačkaša, u kraju koji je gotovo potpuno etnički očišćen od Srba i crkve predstavljaju mesta oko kojih se okupljaju i osećaju zaštitu i mir. U periodu teške krize i sve neizvesnijeg života za Srbe na prostoru Kosova i Metohije, umesto smirivanju tenzija, svedočimo pokušaju sistemskog urušavanja srpskog postojanja na KiM - ističe se u saopštenju.

Iz Kancelarije za KiM poručuju da je sramno da se u srcu Evrope suočavamo sa proterivanjem sveštenika, prekopavanjem srpskog groblja i srpskih kostiju, kao i napadima na vernike i objekte Srpske pravoslavne crkve.

- Sve ovo govori da je prištinski režim direktan saučesnik, a međunarodna zajednica nemi posmatrač u pokušaju tihog proterivanja Srba sa pragova njihovih domova, jer se ništa ne preduzima kako bi se ova zlodela sprečila - zaključuje se u saopštenju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track