PETKOVIĆ RAZGOVARAO SA PREDSTAVNIKOM PORTUGALA: Amaralu upoznat sa činjenicom da je Beograd konstruktivna strana u dijalogu!
Foto: foto: Kancelarija za KiM

KANCELARIJA ZA KIM

PETKOVIĆ RAZGOVARAO SA PREDSTAVNIKOM PORTUGALA: Amaralu upoznat sa činjenicom da je Beograd konstruktivna strana u dijalogu!

Politika -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se danas sa otpravnikom poslova ambasade Republike Portugalije u Srbiji Žozeom Amaralom kojeg je upoznao sa teškim položajem srpskog naroda na KiM i trenutnim tokom dijaloga Beograda i Prištine, sa posebnim osvrtom na poslednju rundu razgovora u Briselu, prenosi Kosovo Online.

Petković je, kako se navodi u saopštenju Kancelarije za KiM potvrdio da je prošle nedelje u Briselu bilo reči o svim ključnim temama, od deeskalacije krize na severu KiM, pa do primene svih do sada postignutih sporazuma, u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

U tokom kontekstu Petković je naglasio da je Beograd konstruktivna strana u dijalogu spremna na kompromis zarad normalizacije odnosa i izgradnje trajnog i održivog mira, ali da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić "jasno podvukao čvrst stav da Beograd ne može da prihvati nezavisnost tzv. Kosova i njegovo članstvo u UN".

Takođe, prema rečima Petkovića, Beograd je potpuno spreman i za formiranje Zajednice srpskih opština koja je nasušna potreba srpskog naroda na severu Kosova i Metohije i koja treba da im garantuje sva kolektivna prava za ostanak i opstanak na njihovim vekovnim ognjištima.

- Nažalost, Priština na čelu sa Aljbinom Kurtijem, po ko zna koji put na sve moguće načine pokušava da opstruiše sam tok dijaloga i ispunjavanje preuzetih obaveza, isto kao što odbija da omogući uslove za raspisivanje lokalnih izbora u četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije kako bi na vlasti održao svoje lažne gradonačelnike. Poštovanje preuzetih obaveza u razgovorima Beograda i Prištine, pomoglo bi da se dođe do sveobuhvatnog, kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju, što je u interesu mira u čitavom regionu - zaključio je Petković.

Kurir.rs/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja