PRIHVATANJE RAZGOVORA NE ZNAČI I PRIHVATANJE SPORAZUMA! Drecun: Pale su maske, EU više ne radi u rukavicama!
Foto: Kurir televizija

analiza

PRIHVATANJE RAZGOVORA NE ZNAČI I PRIHVATANJE SPORAZUMA! Drecun: Pale su maske, EU više ne radi u rukavicama!

Politika -

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun, govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, istakao je da prihvatanje razgovora ne znači i prihvatanje predloženih sporazuma, prenosi Pink.

- Sa jedne strane imamo francusko-nemački predlog, odnosno predlog EU ka normalizaciji odnosa i jasan stav Beograda da o tome može da se razgovara, pregovara i verovatno čak i postigne dogovor, osim dve tačke - o članstvu lažne države Kosovo u UN i da se poštuje njihov navodni teritorijalni integritet i suverenitet. Počela su drugačiija tumačenja, da samo prihvatanje razgovora, znači i prihvatanje i dogovora - naveo je Drecun.

On je dodao da sporazumi nisu izglasani u Skupštini Srbije, te da mu nije jasno iz čega proizilazi navodna pravna obaveza tih sporazuma.

- Imamo kampanju, pale su maske, više se ne radi u rukavicama. Imate Lajčaka koji kaže da se više ne pregovara po principu uzmi ili ostavi, onda imate izjavu francuskog predsednika i nemačkog kancelara i italijanske premijerke koji kažu da Kosovo treba da prihvati Nacrt ZSO, a onda Kurti kaže da to nije problem, ali mora da se proveri na Ustavnom sudu, dok ista trojka kaže da Srbija treba da isporuči defakto priznanje, i onda dolazi Ursula fon der Lajen - dodao je Drecun.

Prema njegovim rečima, takav format razgovora nije dobar, jer su prethodni razgovori u Briselu bili statusno neutralni.

- Nisu bili pregovori između dve države. Sa ovim predlog sporazuma se izlazi iz statusno neutralne forme i Kosovo se tretira kao država i to u startu vezuje ruke Beogradu da ne može da prihvati ovakav sporazum - istakao je Drecun.

Podsetio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno rekao da Srbije neće prihvatiti nezavisnost tzv. Kosova, i naveo da sa te pozicije treba da se nastavi dijalog.

Kurir.rs/Pink/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja