LJUDSKO I PROFESIONALNO DNO! Na N1 čitali optužnicu i presudili Vučiću u haškom maniru! USTANI SRBIJO, na ovo ne sme da se ćuti!
Foto: Printscreen/N1, Petar Aleksić

orkestrirana hajka na predsednika

LJUDSKO I PROFESIONALNO DNO! Na N1 čitali optužnicu i presudili Vučiću u haškom maniru! USTANI SRBIJO, na ovo ne sme da se ćuti!

Politika -

Sat i pedeset minuta trajala je dugo i bombastično najavljivana specijalna emisija o Aleksandru Vučiću na N1.

Neopisiva gnjavaža! Hiljadu puta na Šolakovim medijima ponovljene fraze, ovog puta poređane jedna za drugom, uz patetične i prilično nesuvisle komentare dve autorke, poznate već kao „junakinje vremena zlog“… Ako je neko dao pare za ovaj projekat s namerom da preokrene birače u Srbiji prvog dana predizborne kampanje, mogao je i da ih baci u Savu. Ili Temzu, Rajnu.. reku koja mu je najbliža.

Posebna priča bili su gosti, navodni eksperti za unutrašnju politiku Srbije; Senad Pećanin, novinar i biznismen iz BiH i Željko Ivanović, njegov kolega iz Crne Gore, zatim nekoliko stranih novinara za koje u Srbiji niko nije čuo, i Rade Radovanović, novinar iz Srbije, istoričarka Dubravka Stojanović, i šlag na torti – Boris Tadić. Dok su ovi drugi pričali ono što se od njih i očekuje - kritikovali su politiku Srbije vođenu poslednjih deset godina, Tadićevo učešće izazvalo je transfer blama. Nekoliko puta poražen od Vučića na izborima, on je iskoristio priliku da ga u emisiji doslovno ogovara!

Zašto su stranci izabrani da srpskoj publici pričaju o srpskoj politici, ostalo je nejasno. Možda zbog reputacije da su neobjektivne, tendenciozne, manipulativne i ostrašćene, autorke nisu uspele da privole nikoga iz Srbije da učestvuje u njihovoj emisiji? Ili je finansijer projekta tako zahtevao? Ne znamo i nećemo znati, ali-bilo je uvredljivo za inteligenciju gledalaca da im francuski ili britanski novinar objašnjavaju kako su izgledale devedesete godine u Srbiji za vreme Miloševića.

Još u uvodnoj špici autorke Jovana Polić i Sanja Lončar dokazale su da su debelo zaslužile reputaciju koju smo pomenuli. Pošle su od Vučićeve izjave da voli šah, onda konstatovale da je u šahu često otvaranje „gambit“, da se u gambitu žrtvuje pešak, a da naziv potiče od italijanskog izraza za podmetanje noge… i zaključile da je Vučić priznao da voli da žrtvuje ljude i podmeće nogu! Ili ovo: posle dramatičnih kadrova razaranja jugoslovenskih gradova, konstatuje se da je rat u Jugoslaviji bio strašan, i da je počeo (!) navijačkom tučom na utakmici Dinamo – Zvezda u Zagrebu… i onda poenta: a tu je bio i mladi Vučić!

Skoro dva sata takvog slaboumnog podmetanja – to je bila emisija N1. Ali, teško da će Šolak kazniti uredništvo zbog ove gluposti. Videli smo već do sada nekoliko puta da mu „koprodukcije“ sa finansijerima iz određenih političkih krugova u svetu nisu strane.

Emisija je bila još jedan način da se izvrši pritisak na Srbiju i njenu politiku. Pritisak možda i nije uspeo, ali je emisija kod građana Srbije izazvala vrlo neprijatno sećanje na procese u Hagu, gde se u isto vreme čita i optužnica i izriče presuda!

I odmah zatim, osećanje stida što se s tim mire!

Inače, kad već pominjemo bezakonje, primetimo da ono što smo gledali svakako nije novinarstvo. U Luksemburgu, gde je N1 registrovan, svakako bi tokom celog emitovanja u uglu ekrana stojala oznaka za propagandni program! Kod nas to, prolazi ovako. Olako.

Kurir.rs

Bonus video:

03:14

PREDSEDNIK VUČIĆ JE NAJAVIO DA ĆE DO 2027. GODINE PROSEČNA PLATA BITI 1.400 EVRA, A MINIMALNA ZARADA 650 EVRA.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track