ANA BRNABIĆ U POSETI KINI: Premijerka će se sastati sa kineskim premijerom Li Ćijangom i predsednikom Si Đinpingom!
Foto: Kurir

šangaj i peking

ANA BRNABIĆ U POSETI KINI: Premijerka će se sastati sa kineskim premijerom Li Ćijangom i predsednikom Si Đinpingom!

Politika -

Premijerka Ana Brnabić doputovala je danas oko 18 časova, po lokalnom vremenu (11 po srednjeevropskom), u Kinu gde će se tokom posete sastati sa kineskim premijerom Li Ćijangom u Šangaju i predsednikom Si Đinpingom u Pekingu, sa kojima će razgovarati o političkim i ekonomskim temama.

Premijerku naredna četiri dana očekuju i sastanci sa kineskom kompanijama.

Brnabić će u nedelju zajedno sa kolegom Li Ćijangom i kolegama iz drugih zemalja otvoriti u Šangaju Kineski međunarodni uvozni Sajam "China international Import Expo" koji će trajati do 10. novembra, a na kojem učestvuju i srpske kompanije, čiji su nastup organizovali Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije.

Među najvećim atrakcijama ovogodišnjeg sajma, koji organizuju Vlada Kine i Kineski međunarodni uvozno-izvozni biro istaknuta je vrhunska tehnologija, na kome će biti prikazano više od 400 novih tetehnologija, proizvoda i usluga, Nastup na međunarodnom Sajmu omogućava izlagačima da predstave svoje proizvode i plasiraju ih na nova tržišta, kao i da pospeše postojeće i steknu nove poslovne kontakte.

Brnabić je uoči puta u Kinu rekla da je ta poseta jako važna, jer dolazi nekoliko nedelja nakon potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom, koji je srpski parlament već usvojio, a njegovo stupanje na snagu se očekuje sledeće godine.

Zvaničnici Srbije i Kine godinama unazad međusobne odnose opisuju kao čelično prijateljstvo.

Premijerka je tokom prethodnih poseta Kini ukazivala da se sa Kinom zajedničkim zalaganjem može unaprediti saradnja i u oblastima tehnoloških inovacija i biotehnologije, kao i IT sektora, koji je već postao najveći izvoznik i najbrže rastući sektor u Srbiji.

Iz Kine su stizale poruke da će ustrajati u doslednom stabu i podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje. U delegaciji sa premijerom je i ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

Kurir.rs/Pink/Telegraf

Bonus video:

06:27

Prmijerka Brnabić poslala poruku iz Brisela

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track