KOMEMORACIJA POVODOM SMRTI IŠTVANA PASTORA Mirović: Bio je dosledan prijatelj koji je doprineo i verovao u pomirenje Srba i Mađara
Foto: Beta/Dragan Gojić

KOMEMORACIJA POVODOM SMRTI IŠTVANA PASTORA Mirović: Bio je dosledan prijatelj koji je doprineo i verovao u pomirenje Srba i Mađara

Politika -

U Novom Sadu održana komemorativna sednica Skupštine AP Vojvodine. Od Ištvana Pastora u Skupštini Vojvodine govorom su se oprostili Damir Zobenica potpredsednik Skupštine Vojvodine, Igor Mirović predsednik Pokrajnske vlade, i Bojan Bagi predsednik pokrajinske poslaničke grupe SVM-a.

Ištvan Pastor biće u 14 časova sahranjen na Bajskom groblju u Subotici.

Komemoraciji u Skupštini Vojvodine prisustvovali su i ministri u Vladi Srbije kao i predstavnici Skupštine Republike Srpske.

Pedsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da je Pastor bio dosledan prijatelj koji je doprineo i verovao u pomirenje Srba i Mađara.

"Umesto da danas zajedno kao i prethodnih osam godina pripremamo odluke za poslednju sednicu saziva, činićemo to samo naizgled bez njega", rekao je Mirović.

Istakao je da je Pastor bio cenjen i poštovan od srpskog i mađarskog naroda.

"Borio se za vrednosti i u njih je verovao. Bio je uporni i brižni zastupnik Mađara u Vojvodini koji stvara mostove. Ako budućnost budemo gradili po meri dela koje je on ostavio, često ćemo se podsećati njegovih vizija", rekao je Mirović.

U Skupšini AP Vojvodine otvorena je Knjiga žalosti

Predsednik Skupštine AP Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor biće danas u 14 časova sahranjen na Bajskom groblju u Subotici.

"Na moju molbu, od njega će se govorom oprostiti mađarski premijer Viktor Orban, predsednik Republike Aleksandar Vučić, Hunor Kelemen, predsednik Demokratskog saveza Mađara u Rumuniji (DSMR) u ime mađarske zajednice van matične države i Balint Juhas predsednik Izvršnog odbora SVM-a u ime stranke. Hvala im!", objavio je sin Ištvana Pastora, Balint Pastor na svom Fejsbuk nalogu.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor preminuo je 30. oktobra u 68. godini.

Bio je predsednik Skupštine AP Vojvodine u tri mandata, od 2012. godine do danas.Odlikovan je Sretenjskim ordenom Prvog stepena Republike Srbije, kao i državnim ordenom za zasluge Republike Mađarske.

(Kurir.rs/RTV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja