ČEKA SE ODGOVOR: Petković uputio zahtev OEBS-u da obezbedi angažovanje na izborima na Kosovu
Foto: Printscreen/Pink

ČEKA SE ODGOVOR: Petković uputio zahtev OEBS-u da obezbedi angažovanje na izborima na Kosovu

Politika -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obratio se u petak pisanim zahtevom šefu OEBS na Kosovu Majklu Davenportu od koga je tražio da obezbedi angažovanje te misije u organizovanju i održavanju izbora na Kosovu, dostavljanju izbornog materijala do biračkih mesta, kao i u prikupljanju glasačkih listića i njihovom transportu po okončanju glasanja, a u skladu sa procedurama koje su primenjivane tokom prethodnih izbornih postupaka na Kosovu zaključno sa 2020. godinom.

Petković je to učinio nakon što je Kancelarija za Kosovo i Metohiju od Republičke izborne komisije primila dopis da, u okviru svojih nadležnosti, pruži pomoć u sprovođenju izbora za narodne poslanike Narodne Skupštine Republike Srbije.

U dokumentu u koji je Tanjug imao uvid Petković je, pozivajući se na mandat OEBS na Kosovu, podsetio na ulogu i dužnost misije OEBS u obezbeđenju sigurnosti i transparentnosti izbornog postupka.

U tom kontekstu, Petković je naglasio da je OMIK izradio posebne procedure, usklađujući ih sa opšte prihvaćenim standardima za očuvanje ljudskih prava i sloboda i da je u svom radu sarađivao i sa Međunarodnim snagama bezbednosti Kfor i Misijom vladavine prava Evropske unije Euleks, kao primarnim garantima sigurnog i bezbednog okruženja da se izborna volja građana izrazi transparentno i legitimno.

U svom dopisu, Petković je takođe podsetio na značaj poštovanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i relevantnih odluka OEBS u delu koji se odnosi na organizovanje izbora i mogućnost građana da slobodno koriste svoje biračko pravo na Kosovu.

Petković je pismo zaključio zahtevom šefu misije OEBS na Kosovu Majklu Davenportu da izvrši ovlašćenja data Rezolucijom 1244 (1999) SB UN kao i svoja lična ovlašćenja u svojstvu šefa OMIK kako bi se postarao da se predstojeći izbori za Narodnu skupštinu Republike Srbije, zakazani za 17. decembar 2023. godine, održe na Kosovu uz neophodan angažman OEBS i angažovanje svih relevantnih činilaca, sledeći isti model primenjen na izborima iz 2020. godine.

Na kraju pisma, a imajući u vidu zakonske rokove za sprovođenje izbornih radnji i postupaka, direktor Kancelarije za KiM je zatražio da odgovor šefa misije OEBS na Kosovu bude dostavljen u najkraćem mogućem roku.

Kurir.rs/Kosovo onlajn

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track