NE RAZUME NIKEZIĆ ŠTA JE REFORMA: Ministar Mali: "Ekonomija je bila na rubu bankrota, a svaki četvrti gradjanin bio je bez posla"
Foto: Milos Tesic/ATAImages

reagovanje

NE RAZUME NIKEZIĆ ŠTA JE REFORMA: Ministar Mali: "Ekonomija je bila na rubu bankrota, a svaki četvrti gradjanin bio je bez posla"

Politika -

Nije razumeo juče Dušan Nikezić šta tačno znači reforma. Kako bi i mogao kada je "reforma" u vreme kada je njegov DS sa Draganom Đilasom bio na vlasti, ovu reč koristio samo deklarativno, dok su se ekonomski problemi iza nje gomilali, reagovao je Siniša Mali, ministar finansija.

Reforme, kaže potpredsednik Vlade, nisu, Nikeziću, samo personalne promene na čelu javnih preduzeća, već sistemske promene sistemа i društva, za šta je samo SNS imao snage.

- Ali pre toga ste nam pojeli 12 godina u lažnim demokratskim promenama koje su donele pluralitet i kvalitet samo vašim deviznim računima. Za to vreme Srbija je tonula, gradjani su zaradjivali prosečno 331 evro, penzioneri primali 204 evra, a minimalac je bio oko 15.000 dinara. Ekonomija je bila na rubu bankrota, svaki četvrti gradjanin nije imao posao - napisao je Mali na svom Fejsbuk profilu.

On dalje piše, da su se zaista desile reforme, standard građana je porastao na prosečnih 840 evra koliko će u Srbiji u decembru iznositi prosečna plata, penzije rastu bar dva puta godišnje, nezaposlenost je na rekordno niskom nivou od 9,6 procenata, nikada više investicija nismo imali, nikada više gradjevinskih projekata i poduhvata.

Siniša Mali
foto: Printscreen/RTS

- Ako smo rekli da ćemo reformisati energetski sektor koji je sada došao na red - pa, da, reformisaćemo ga. Samo nas gledajte. To se zovu sistemske reforme, mi ih sprovodimo, a građani to osećaju. Planske reforme koje ne ostavljaju za sobom pustoš kakvu smo živeli za vreme vaše vlasti. Pokušajte da uživate u uređenoj Srbiji jer se onoj ekonomski demoliranoj kakvu ste nam ostavili nećemo vraćati - istakao je ministar.

On poziva Nikezića da više ništa ne garantuje penzionerima, jer kada su im nešto “garantovali”, na računu države je bilo tek osam milijardi dinara što nije bilo dovoljno ni za mesečnu isplatu penzija.

- Kada ste im vi nešto garantovali prosečna penzija je bila 204 evra. Sa druge strane, danas imamo stabilan penzioni sistem, a prosečna penzija će u januaru iznositi 390 evra. Tako da ne treba vi ništa više da “garantujete”, jer građanima je mnogo bolje bez vaših i Đilasovih “garancija” - zaključio je Siniša Mali.

kurir.rs

Bonus video:

00:59

Digitalna ekonomija stimulisala potrošnju u ruralnim područjima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track