PAS REKO, PAS POREKO: Zelenović šampion pogaženih obećanja! Od broja stranaka i "ideja" koje je promenio DA SE ZAVRTI U GLAVI
Foto: Zorana Jevtić

Od "bojkot" prevaranta do šabačkog admirala

PAS REKO, PAS POREKO: Zelenović šampion pogaženih obećanja! Od broja stranaka i "ideja" koje je promenio DA SE ZAVRTI U GLAVI

Politika -

Prosto je fantastično kakvi se sve ljudi javljaju da vode zemlju, ko se kandiduje za 17. decembar i traži da mu građani ukažu poverenje!

Evo, uzmimo za primer Nebojšu Zelenovića, poslednjih deset godina redovan je na svim izborima. A svi oni koji ga znaju i s njim su se nešto dogovarali znaju - pre ili posle prevariće ih, pogaziće datu reč. I to je prosto komično kako Zelenović laže i vara ljude!

Jedan primer: opozicija je 2016. godine povela baš žestoku kampanju za bojkot glasanja zakazanog za 24. april.

Opozicioni nedeljnik Vreme je pisao: "Najvatreniji zagovornik bojkota izbora koji treba da budu održani na proleće sledeće godine je Nebojša Zelenović." A onda je Zelenović izašao na izbore! Jedini među onima s kojima je zagovarao bojkot! Hteo je da sačuva mesto gradonačelnika i svoje privilegije, i nije ga zanimalo što time ruši ceo koncept političkog delovanja svojih drugova. Jer, nametalo se logično pitanje: Kako u Šapcu postoje uslovi za fer izbore i slobodni mediji, a nigde više u Srbiji ne postoje?

Dragan Đilas, Nebojša Zelenović, Dobrica Veselinović, Zoran Lutovac, Pavle Grbović, Opozicija
foto: Zorana Jevtić, Ana Paunković, Dragan Kadić, Dragana Udovičić, Beta/Branislav Božić

Uostalom, treba samo pogledati koliki je spisak partija čiji je član bio ili ih je sam pravio! Njihov broj, i njihovi nazivi i skraćenice - sve to liči na spisak firmi iz nekakve dokumentacije o poreskoj prevari u kojoj je zaturen veliki novac! U politiku je ušao kao politički sin dosovskog ministra pravde i "šabačkog kneza" Dušana Petrovića, kroz članstvo u Demokratskoj stranci. Posle nje, ušao je u Zajedno za Srbiju, postao njen predsednik i izveo je iz Saveza za Srbiju. Pre dve godine formirao je Građansku platformu Akcija, a u junu 2022. članice koalicije Moramo - Otvorena građanska platforma Akcija, Ekološki ustanak, Skupština slobodne Srbije i stranka Zajedno za Srbiju, ujedinile su se u političku stranku pod nazivom Zajedno. Ako vam se vrti u glavi i ništa ne razumete, nije do vas!

Elem, prilikom ujedinjenja, Nebojša Zelenović je novinarima saopštio:

"Nema lidera, Biljana Stojković, Ćuta i ja smo kopredsednici, odluke se donose konsenzusom, a svima koji su govorili da je to nemoguće poručujemo da je moguće i drugačije!", naglasio je Zelenović.

Nebojša Zelenović, Dušan Petrović
foto: Zorana Jevtić, Stefan Jokić

A trinaest meseci kasnije isti taj Zelenović Ćuti iza leđa, dakle bez konsenzusa, potpisuje deklaraciju o zajedničkom delovanju Lutovčeve DS, njegove Zajedno i Ponoševe stranke SRCE! Kopredsednik Ćuta za to je saznao iz televizijskih vesti, a dan kasnije shvatio je i da mu je Zelenović preoteo i Fejsbuk stranicu njegovog Ekološkog ustanka.

Izgleda da je bezočnost dovoljna osobina za uspeh na političkoj sceni Srbije. Zelenović je, naime, vrlo uspešan - skoro 15 godina živi od politike, i to dobro živi! U moru nekvalifikovanih i nesposobnih političara, on je šampion po odsustvu svakog političkog znanja.

Početkom ove godine, zapanjio je javnost kad je (pri čistoj svesti, valjda) predložio da Srbija formira pomorske snage i iznajmi za nju bazu! Kao, tako bismo mogli da se uključimo u borbu protiv migranata, što bi nam podiglo ugled u Evropi!

A letos je, kad je prvi put blokiran auto-put na Novom Beogradu, hoteći da se istakne i nametne kao vođa protesta, mimo dogovora sa ostalim opozicionarima, obznanio da će blokada "trajati do ispunjenja zahteva"! Među okupljene građane doneo je dvadesetak malih šatora, ali niko - slovima: nijedan! - od učesnika protesta nije hteo da se u njih useli. Kad im je dosadila žurka, građani su pred zoru razišli, a i Zelenović je savio šipke i otišao u svoj krevet. U Mačvi kažu: Pas reko, pas poreko! Sledeće nedelje pojavio se na protestu opet, kao da ništa nije bilo!

Ono, nije da iz svih ovih situacija izlazi bez posledica.

Na izborima 2020. godine, u Šapcu je ubedljivo poražen: lista "Aleksandar Vučić - Za našu decu" osvojila je 37 mandata, a lista "Nebojša Zelenović - Šabac je naš" - 22. Zanimljivo je da je glasanje u tom gradu trajalo tri meseca i da je ponavljano tri puta. Zelenović je, naime, odbijao da prihvati nedvosmislenu poruku birača da ga više ne žele za gradonačelnika (dobio je 11.229 glasova manje), pa je ulagao i ulagao prigovore, iako je ocena i stranih i domaćih posmatrača bila da je izjašnjavanje birača bilo regularno.

Sad opet ide na izbore. Život je takav, sve može da se desi, da bude i ovako i onako, ništa se ne zna osim jednog - da će Nebojša Zelenović opet slagati, da opet neće održati reč!

Kurir.rs

Bonus video:

40:53

USIJANJE 16.11.2021. ŠEŠELJ I SAMOFALOV: OPOZICIJA NA PREDSTOJEĆIM IZBORIMA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja