POSLE POSETE PRIŠTINI LAJČAK STIŽE I U BEOGRAD? Dopisnik Kurira sa KiM o "nenajavljenoj poseti": Njihova opozicija se BUNI
Foto: Petar Aleksić

slučajnost ili ne

POSLE POSETE PRIŠTINI LAJČAK STIŽE I U BEOGRAD? Dopisnik Kurira sa KiM o "nenajavljenoj poseti": Njihova opozicija se BUNI

Politika -

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak stigao je juče nenajavljeno kasno poslepodne u dvodnevnu posetu Prištini. Prema nezvaničnim informacijama, Lajčak će političkim predstavnicima Prištine predstaviti novi nacrt Zajednice opština sa srpskom većinom. Iz južne srpske pokrajine, iz Mitrovice, javio se dopisnik Kurira Darko Mirković.

Darko Mirković
foto: Kurir Televizija

Lajčak je juče nenajavljeno doputovao u Prištinu, i prema informacijama koje imamo trenutno, prvobitno je trebao da započne razgovore sa takozvanim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Međutim, do toga nije došlo, i nismo upoznati sa razlozima. Umesto toga, održan je sastanak sa potpredsednikom takozvane vlade Kosova, Bisljimijem. On je jedan od glavnih pregovarača Prištine, a taj sastanak je završen kasno sinoć.

Velika petorka, Miroslav Lajčak, Gabrijel Eskobar
foto: Petar Aleksić

Odmah nakon toga objavljeno je da je razgovor bio "konstruktivan", ali nije precizirano šta to tačno podrazumeva niti koji će biti naredne koraci.

Mirković je preneo još jednu, kako je rekao, važnu i zanimljivu stvar:

- Prištinski mediji su preneli da će Lajčak posle posete Prištini doći i u Beograd, ali nije precizirano kada će se to tačno desiti.

Što se tiče današnjih aktivnosti, već u 10:15 u Prištini je zakazan razgovor sa opozicionim liderima sa Kosova, gde će Lajčak najverovatnije predstaviti plan Zajednice arpskih opština. Veliki deo opozicije se buni zbog mogućeg formiranja ZSO, a jedan od lidera opozicione partije u Prištini je izjavio da Srbima na Kosovu i Metohiji ne treba bilo kakva autonomija.

Nakon toga treba da usledi razgovor sa predstavnicima Srpske liste, koji će takođe biti održan u zgradi Evropske unije u Prištini.

Takođe, Kurti je najavio povećanje broja pripadnika specijalnih jedinica. Međutim, postoje nezadovoljstva među samim pripadnicima specijalnih jedinica Kosova, što je rezultiralo najavljenim protestom ispred zgrade takozvane vlade Kosova danas u 12 časova - preneo je Darko Mirković sa Kosova i Metohije za Kurir TV-

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

00:35

Dva šlepera i kamion s lekovima sinoć su ušli na KiM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track