MINISTAR GORAN VESIĆ: Put do sela Radovanje prvi korak u razvoju ovog mesta, značajnog i tragičnog za Srbe
Foto: MGSI

OBILAZAK RADOVA

MINISTAR GORAN VESIĆ: Put do sela Radovanje prvi korak u razvoju ovog mesta, značajnog i tragičnog za Srbe

Politika -

Nema tragičnijeg mesta u Srbiji od Radovanjskog luga i zato bi ovde trebalo da dođe svaki đak, da nauči kroz kakve je sve zemlja tragedije morala da prođe da bi se živelo slobodno, a izgradnja puta prvi je korak da se ovom mestu da adekvatan značaj, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Vesić je, tokom posete Velikoj Plani, obišao i završne radove na putu do Radovanjskog luga i crkve posvećene Svetom arhangelu Gavrilu – Zahvalnice, izgrađene na mestu ubistva Кarađorđa.

Goran Vesić
foto: MGSI

Ministar je istakao da je put do manastira Pokajnica i crkve Zahvalnice uređen na ličnu inicijavitu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Ne postoji tragičnije mesto u Srbiji od ovog, i ono zaslužuje da postane mesto u koje će doći svako dete, svaka ekskurzija i učiti o tome kroz kakve smo tragedije prošli, šta je sve moralo da se gogodi u zemlji da bismo živeli slobodno - rekao je Vesić.

Naveo je da je put važan kako za ljude koji tu žive, za ceo kompleks, sveštenike i manastir, ali suštinski važan kako bi počela da se razvija cela lokacija.

Goran Vesić
foto: MGSI

- Da se ovde uradi muzej, parking, da postoje sadržaji, da dolaze ljudi iz cele Srbije. Tako ćemo razviti kraj, da može da živi od turizma, ali i pokazati koliko nam je stalo do Srbije - naglasio je ministar Vesić.

Preneo je da je sa lokalnom samoupravom dogovoreno i da se obnovi put do Krnjeva, u dužini od 1,5 kilometara.

- Ako nastavimo ovim putem, ako Srbija ne stane, i narednih godina ćemo nastaviti sa izgradnjom puteva, jer nije sve zavšreno i uvek ima još nešto što možemo da napravimo za ljude - rekao je Vesić.

Goran Vesić
foto: MGSI

Naveo je i da će im u posetu doći i predsednik Aleksandar Vučić, čime će postati prvi srpski Predsednik koji je posetio to mesto.

- I sama ta činjenica, da predsednici pre njega nisu dolazili, govori o tragediji ovog mesta, o tome koliko ga svi izbegavamo, jer nas podseća na teške trenutke naše istorije. Ali, ako se ne sećamo tih trenutaka, ne možemo ni da pravilno odlučujemo o budućnosti - rekao je ministar Vesić.

Poručio je da će svaki deo Srbije nastaviti da se razvija.

Predsednik Mesne zajednice Radovanje Goran Lazarević zahvalio je ministru Vesiću na poseti.

Goran Vesić
foto: MGSI

- To što je ministar došao je od izuzetnog značaja za ovaj kraj, za naše selo, sve meštane. Time što smo dobili puta, mnogo znači za turizam. Zahvalnost je velika - dodao je Lazarević.

Radovanjski lug je spomen kompleks u selu Radovanje nedaleko od Velike Plane, koji obuhvata obeleženo mesto ubistva i prvobitan grob vožda Кarađorđa, crkvu posvećenu Svetom arhangelu Gavrilu - Zahvalnicu, parohijski dom.

Kurir.rs

Bonus video:

12:10

Ministar Goran Vesić o značaju obilaznice i budućim planovima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track