ŽIOFRE: Za normalizaciju odnosa, ključno ispunjavanje obaveza, a to znači ZSO; Brnabić: Napredak u svim ključnim oblastima
Foto: Beta/Peđa Vučković

ŽIOFRE: Za normalizaciju odnosa, ključno ispunjavanje obaveza, a to znači ZSO; Brnabić: Napredak u svim ključnim oblastima

Politika -

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji istakao je danas, nakon što je predao Izveštaj o napretku Srbije premijerki Ani Brnabić, da je po pitanju poglavlja koje se tiče odnosa Beograda i Prištine, ključno ispunjavanje preuzetih obaveza, među kojima je i osnivanje Zajednice srpskih opština.

Kada je reč o normalizaciji odnosa, Žiofre je rekao da je ovo bila teška godina, sa brojnim krizama, ali i sa koracima, poput Sporazuma o putu ka normaliaciji i implementacionog aneksa.

"Ključna stvar je implementacija odnosno sprovođenje preuzetih obaveza. To se odnosi na osnivanje ZSO, kao i obaveza koje Srbija ima“, rekao je Žiofre.

Ana Brnabić, Emanuel Žiofre
foto: Beta/Peđa Vučković

- Srbija je i dalje dobar partner EU, koja daje doprinos evropskim misijama u Africi. Srbija je usvojila zakon koji će omogućiti da učestvuje u misijama EU. Ovo je bila teška godina sa krizama. Ključna stvar je sprovođenje preduzetih obaveza - osnivanje opština sa srpskom većinom, kao i obaveza koje samo Srbija ima. Rast za Zapadni Bakan ima za cilj bolju integraciju privrede Zapadnog Balkana - dodao je Žiofre.

Očekujemo napredak u normalizaciji odnosa, dodao je ambasador EU u Srbiji.

Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila se Evropskoj komisiji na uloženom radu i trudu i rekla da Izveštaj predstavlja presek stanja stvari o tome šta je Srbija uradila u prethodnom periodu.

- To dokazuje i to što u Izveštaju ne postoji nijedna oblast gde je zabeleženo nazadovanje, osim u tri oblasti gde je zabeležena stagnacija, kao što je na primer ribarstvo, zabeležen je neki napredak. U svim ključnim oblastima zabeleženo je neko napredovanje, pre svega u oblasti vladavine prava, ekonomije, osnovnog prava - kazala je Brnabić.

Dodaje da je u reformi pravosuđa zabeležen izvestan napredak što je, kako ukazuje, viša ocena u odnosu na Izveštaj prošle godine.

- Preduzet je niz koraka kako bi se smanjio politički pritisak na pravosuđe, to je značajna i teška reforma - ističe Brnabić i dodaje da je u oblasti borbe protiv korupcije zabeležen ograničen napredak dodajući da to preuzima na sebe jer Vlada nije dovoljno brzo radila.

Kada je reč o slobodi medija, Brnabić ističe da je u toj oblasti, gde su se čule dezinformacije da će usvajanjem zakona biti zaustavljene evropske integracije, tu smo čuli najveći broj dezinformacija, prema Izveštaju ostvaren je ograničeni napredak što je, primećuje premijerka, takođe bolje nego u prošlogodišnjem Izveštaju.

Što se tiče ekonomije, premijerka primećuje da je u Izveštaju navedeno da je Srbija na dobrom nivou pripremljenosti i da je ostvarila izvestan napredak.

To je, takođe, bolja ocena nego prošle godine, kaže Brnabić i dodaje da je zabeleženo da je Srbija ostvarila dobar napredak u transformaciji u privredi.

U spoljnoj politici nemamo napredovanja, kaže premijerka i dodaje da nema ni nazadovanja.

- To je zbog toga što nismo uveli sankcije Rusiji, ali nemamo nazadovanje koje smo imali prošle godine - navela je.

Kurir.rs/Kosovo online/Blic

Bonus video:

06:52

Brnabić: Predsednica takozvanog demokratskog Kosova ne želi ni da izgovori reč Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track