"NEKA POKAŽU DA MOGU DA VODE LOKALNU VLAST" Dobrosavljević: Ovo je olakšalo vladajućoj strukturi, MANIPULACIJE POSTAJU SUPTILNIJE
Foto: Kurir tv

kurir tv

"NEKA POKAŽU DA MOGU DA VODE LOKALNU VLAST" Dobrosavljević: Ovo je olakšalo vladajućoj strukturi, MANIPULACIJE POSTAJU SUPTILNIJE

Politika -

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pozvalo je građane da na vreme provere da li su upisani u Jedinstveni birački spisak, i da li su njihovi podaci tačni, kako bi mogli da glasaju na izborima 17. decembra.

O tome je razgovarao Vladimir Dobrosavljević, politički analitičar sa voditeljkom jutarnjeg programa Oljom Lazarević u studiju Kurira.

Vladimir Dobrosavljević
foto: Kurir tv

Tokom aktuelne izborne kampanje u Srbiji, jedno od ključnih pitanja koje se nameće jeste da li će se politička scena uspeti da se izdigne iz ciklusa čestih izbornih kampanja.

Dobrosavljević je naglasio da je dosadašnji tok kampanje nije iznenadio mnoge, s obzirom na očekivanja koja su se gradila unapred.

Analizirajući dinamiku desno orijentisane političke scene, Dobrosavljević ukazuje na nedostatak jedinstva u pristupu, ističući propuštenu priliku za postizanje sinergijskog efekta. Prema njegovim rečima, ovo je olakšalo vladajućim strukturama da ostvare bolje rezultate u poređenju sa situacijom u kojoj bi desne snage izašle jedinstveno.

- Ključno je pitanje izborne retorike koja često rezultira izlivom emocija i pretnjama - rekao je Dobrosavljević i naglasio da su izborne manipulacije postale suptilnije i da se više ne dešavaju na dan izbora, već mnogo ranije tokom izborne kampanje.

- Dok se mediji često fokusiraju na izveštavanje o kampanji, ključna slabost opozicije leži u nedovoljnoj razvijenosti njihove stranačke infrastrukture - istakao je Dobrosavljević.

06:03

NEKA POKAŽU DA MOGU DA VRŠE VLAST LOKALNO PA DA IH VIDIMO Dobrosavljević o poltičkim dešavanjima u Srbiji:

On podseća na politički prelom 2014. godine kada je Srpska napredna stranka (SNS) naglo skočila u odnosu na političku konkurenciju.

- Današnje političke snage nisu dovoljno razvijene niti konkurentne da bi se adekvatno nosile sa vladajućim strukturama SNS-a i SPS-a" - dodao je Dobrosavljević.

Dobrosavljević je zaključio da će opozicija morati da pokaže sposobnost osvajanja lokalnih samouprava kako bi se establirala kao adekvatna alternativa vladajućim strukturama:

- Sposobnost da ozbiljno vrše vlast prvo na lokalnom nivou ključna je za dalji politički razvoj i konkurentnost opozicionih grupacija - zaključio je.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

04:13

NADAM SE DA POLITIKA NEĆE UĆI U ZDRAVSTVO, LJUDIMA JE POTREBNO LEČENJE Dr Milović o alarmantnoj situiaciji u Severnoj Mitrovici

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track