SRBIJA VRLO SOLIDNO NA PUTU EVROPSKIH INTEGRACIJA: Ministarka Miščević: Izveštaj EK konstatuje napredak u velikom broju oblasti!
Foto: YouTube/EURACTIV Partner Content

ocena

SRBIJA VRLO SOLIDNO NA PUTU EVROPSKIH INTEGRACIJA: Ministarka Miščević: Izveštaj EK konstatuje napredak u velikom broju oblasti!

Politika -

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je danas, komentarišući izveštaj Evropske komisije, da je Srbija vrlo solidno na putu evropskih integracija i da mora nastaviti sa reformama.

Na pitanje gde je Srbija danas posle objavljivanja izveštaja Evropske komisije i da li je put Srbije ka EU stabilan i siguran, ministarka Miščević je rekla da izveštaj Evropske komisije kaže da je Srbija vrlo solidno na putu evropskih integracija.

- Ako izveštaj konstatuje napredak u velikom broju oblasti, gotovo u svim, ako je taj napredak u nekim oblastima jako dobro ocenjen, posebno u domenu vladavine prava i reforme pravosuđa, kao i konstatovanje postojanja i usvajanja medijskih zakona koji čine medijsku scenu potpuno drugačijom, ako ponavlja da je Srbija spremna da otvori Klaster već tri godine, kao i da prihvati sva ostala poglavlja koja se pripremaju za pregovore i krene u njihovo otvaranje, ja bih rekla da izveštaj kaže da je Srbija vrlo solidno na putu evropskih integracija, da napredak znači poziv da se uradi mnogo više - rekla je Miščević gostujući na RTS i dodala:

- Odluku o otvaranju Klastera donosi svaka država pojedinačno, ukupno 27 članica, upravo pokazujući da i kontekst, ali i pojedinačan stepen reformi postoji, dakle konstatovan je napredak - rekla je Miščević.

Ono što je važno, prema rečima Miščević, jeste da Evropska komisija tri godine ponavlja da je država spremna da otvori Klaster i da to zapravo znači da u svim tim oblastima država nije stagnirala, već napreduje u smislu ispunjavanja i onih obaveza koje stoje za nastavak tog puta.

- Nama nije cilj samo jedan klaster, mi smo pripremljeni i za otvaranje ostalih, ali dobro razumemo i geostrateške prilike i naravno uticaj dijaloga o normalizaciji između Beograda i Prištine na čitav kontekst pregovora - istakla je Miščević.

Kako je rekla, ovaj izveštaj EU je nešto potpuno novo.

- Po prvi put je izveštaj rađen tako što je u obzir uzeto 10 kandidata ili potencijalnih kandidata, uključujući i tri nove države koje ulaze u proces proširenja iz jedne potpuno drugačije politike - rekla je Miščević.

Kako je istakla, geostrateški kontekst se jako puno promenio od prošle godine.

- Posebno je naglašeno da je potrebno iskoristiti priliku zbog plana rasta. To je ideja koja podrazumeva da se mi koji smo kandidati iz regiona i uradili smo značajan posao na usklađivanju dodatnih propisa, uključimo u politike zajedničkog tržišta i mnogo više koristimo tržište EU - istakla je ona.

Moramo nastaviti reforme, naglasila je ministarka.

Ona je rekla da se dijalog sa Prištinom nastavlja, a da srpska strana nikada nije odustala od dijaloga o normalizaciji.

Evropske integracije Srbije neće stati, naglasila je ona.

- Ozbiljno radimo na strategiji o borbi protiv korupcije. Verujem da ćemo vrlo brzo od Evropske komisije dobiti zeleno svetlo kako bismo krenuli u usvajanje ove strategije - rekla je ministarka.

Kurir.rs/RTS/Politika

Bonus video:

03:40

KOLIKO SRBIJA MOŽE DA UZME OD NOVOG INVESTICIONOG PLANA EU VREDNOG 30 MILIJARDI EVRA? Janjić otkrio: Sve će zavisiti od ovoga

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track