EU OSTAJE GLAVNI PARTNER SRBIJE! Žiofre: Nova finansijska pomoć EU Zapadnom Balkanu biće isplaćivana nakon sprovedenih reformi!
Foto: Nenad Kostić

šef delegacije eu

EU OSTAJE GLAVNI PARTNER SRBIJE! Žiofre: Nova finansijska pomoć EU Zapadnom Balkanu biće isplaćivana nakon sprovedenih reformi!

Politika -

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je danas da će se šest milijardi evra, koje je Unija svojim Planom rasta namenila Zapadnom Balkanu, isplaćivati državama regiona tek nakon sprovedenih reformi, prenosi Beta.

- Ovih šest milijardi evra sastoji se od dve milijarde evra granta i četiri milijarde evra zajma za naredne četiri godine, a ideja je da se ta sredstva odobravaju tek po sprovođenju seta reformi - kazao je on u Privrednoj komori Srbije, predstavljajući Izveštaj Evropske komisije o Srbiji za 2023. godinu i Plan rasta za Zapadni Balkan.

Precizirao je da će se raditi na reformskoj agendi za svaku zemlju Zapadnog Balkana, a koja će podrazumevati pre svega konkurentnost, poboljšanje poslovnog ambijenta, a biće obuhvaćene pored ostalog i energetika, zelena tranzicija.

- Kako se te reforme budu realizovale, novac će se uplaćivati u budžet određene države, a deo u investicioni okvir Zapadnog Balkana za nove infrastrukturne projekte - kazao je Žiofre.

On je istakao i da je nivo pomoći koji će se postići sa ovih dodatnih šest milijadi za Zapadni Balkan blizu intenzitetu pomoći koje zemlje članice EU dobijaju kroz razne fondove u EU.

Naveo je i da je zamisao Plana rasta za Zapadni Balkan da se ovaj region integriše u jedinstveno tržište EU i pre nego što same zemlje kandidati postanu članice EU.

Prema njegovim rečima, to je važno za građane i privredu kako bi mogli da osete sve koristi koje pruža jedinstveno tržište. Žiofre je kazao da Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja predlog Evropske komisije čija je ideja da se ubrza proširenje.

- Zato je potrebno da građani i kompanije na Zapadnom Balkanu osete koristi od članstva u EU i pre formalnog pristupa tom savezu - kazao je on.

Naglasio je kako je potrebno da se pojača ekonomska integracija Zapadnog Balkana sa jedinstvenim tržištem EU, što treba da se napravi u nizu oblasti, a prioritet su olakšenje kretanja roba, kapizala i radne snage između pojedinačnih zemlja regiona i EU, pojednostavljivanje porocedura, bolja integracija lanaca snabdevanja.

- Moraju se razbiti i barijere koje postoje među državama na Zapadnom Balkanu, jer su to male privrede koje moraju bolje da se integrišu, a postoji potencijal da se na taj način njihov BDP za 10 odsto poveća - kazao je šef Delegacije EU.

On je podsetio i da već postoji IPA i ekonomski investicioni plan za period od 2021. do 2027 vredan devet miliajrdi evra granta koji može da generiše ukupni efekat veći od 30 milijardi evra.

Žiofre je naveo da EU želi da vide još brži napredak u reformi upravljanja javnim preduzećima u Srbiji.

- EU ostaje glavni eknomskli partner Srbije. Činimo tržište za dve trećine srpskog izvoza, koji vredi oko 40 milijardi evra. Takođe, u periodu od 2010. do 2022. više od 20,5 milijardi evra investivcija u Srbiju je došlo iz EU. Te kompanije su otvorile 3.000 radnih mesta - kazao je Žiofre.

Komentarišući situaciju sa otvaranjem klastera Srbiji, Žiofre je naveo da on ne bi mogao da iznosi pretpostavke, jer je na zemljama članicama da o tome odluče.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track