Skupština završila raspravu: Studenti u plusu
Foto: Rts

Skupština završila raspravu: Studenti u plusu

Politika -
Izmenama Zakona o visokom obrazovanju biće omogućeno da i ove godine studenti mogu da upišu narednu akademsku godinu o trošku budžeta s osvojenih 48 bodova, a ne maksimalnih 60, kako je to trenutno propisan

BEOGRAD - Skupština Srbije završila je načelnu raspravu o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović ponovio je na kraju rasprave da je suština izmena zakona da se ove, ali i sledeće akademske godine zadrži šest ispitnih rokova, naredne poveća broj neophodnih bodova, a tek treće godine smanji broj ispitnih rokova.

"Ne bih se plašio brige o broju rokova, jer su oni bili manji u prethodnom perodu, a u međuvremenu ćemo doneti novi zakon o visokom obrazovanju. Tek kada se postavi visoko lestvica, svi u sistemu se upravljaju prema tim pravilima igre", rekao je minsitar.

On je ukazao da su "pojedinačna mišljenja pojedinačna mišljenja, a ono što misli većina je sadržaj zakona".

Obradović je takođe naveo da su privatni univerziteta postali deo visokog obrazovanja 90-ih godina prošlog veka, a da je njihova ekspanzija usledila 2002. i 2003. godine, kao i da su proces akreditacije prošli i privatni i državni fakulteti, jer je to identičan proces za sve.

"Šta će se tokom godina raditi na nastavim programima i kako će se odvijati nastava je suština i ništa nam neće značiti broj bodova. Ko bude učio ispuniće uslov, a ko ne neće. To je jasna stvar", rekao je ministar.

Tokom rasprave, posalnici su, pored ostalog, krikikovali i to što su škole obavezne da imaju ormariće, uz obrazloženje da "đaci treba da se uče da ne kradu, a ne da se podstiču da kradu".

Čula su se mišljenja i da "u istoriji pedagogije nije bilo da se nabavljaju dva kompleta knjiga, jedan za učenje kod kuće, a drugi za školu i to u vreme teškog siromaštva", a kritikovani su i mediji. Prepuštenost stihiji, poplava šunda, kiča, malograđanštine, poroka i nasilja dovodi do teške istine neprofesionalnog delovanja medija, što je protivno obrazovanju i pedagogiji, rečeno je u raspravi.

Izmenama Zakona o visokom obrazovanju biće omogućeno da i ove godine studenti mogu da upišu narednu akademsku godinu o trošku budžeta s osvojenih 48 bodova, a ne maksimalnih 60, kako je to trenutno propisano. Predviđeno je i da se postepeno smanjuje broj ispitnih rokova. Tako će u školskoj 2012/13. godini broj ispitnih rokova biti šest, u 2013/14. biće pet ispitnih rokova, a 2014/15. četiri.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track