KRIMI-ŠEME: Bajatović u vrhu liste saradnika Darka Šarića! Šurovao i s Jocom Amsterdamom, Čumetom, Batom Kankanom...
Foto: Zorana Jevtić, Nemanja Nikolić, Printscreen/Youtube, Dado Đilas

DOSIJE BAJATOVIĆ - Kriminal funkcionera SPS koji prima pet plata

KRIMI-ŠEME: Bajatović u vrhu liste saradnika Darka Šarića! Šurovao i s Jocom Amsterdamom, Čumetom, Batom Kankanom...

Politika -

Socijalista pokušavao da u Ministarstvo pravde, i to na poziciju državnog sekretara, ubaci čoveka od poverenja najpoznatijeg narko-bosa, otkriva Kurir

Razgranate mahinacije koje su njemu donosile, a Srbiji odnosile milione i milione evra, generalni direktor "Srbijagasa" i visoki funkcioner SPS Dušan Bajatović osiguravao je na svim poljima. Osim stranačkih, političkih, poslovnih i međunarodnih veza, Bajatović se obezbeđivao i kontaktima, pa čak i prijateljstvima sa osobama iz kriminalnog miljea, otkriva dobro obavešten izvor Kurira. Prema našim saznanjima, Dušan Bajatović je bio među prvih deset političara koji su se dovodili u vezu s narko-kartelom Darka Šarića. Naš izvor kaže da tokom svih ovih godina Bajatovićevih mešetarenja u raznim biznisima, kroz njegov imenik, posredno ili neposredno, nije prošao samo Šarić već i ljudi poput Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, Boška Radonjića, Ljubiše Buhe Čumeta...

Pomoć mafiji

Prema nezvaničnim saznanjima, 2010. je navodno postojao spisak sa između 200 i 400 saradnika i poslovnih partnera Darka Šarića u Srbiji.

Dušan Bajatović
foto: Printscreen/Instagram

- Bajatović se, navodno, nalazio među prvih 10 političara koji su se dovodili u vezu sa Šarićevim kartelom, a za koji se u javnosti saznalo u oktobru 2009. nakon akcije "Balkanski ratnik". Bajatović je još 2008. navodno održavao vrlo bliske prijateljsko-poslovne odnose sa Miletom Jerkovićem, koji je umro 2021. i bio je ključni svedok optužbe u slučajevima protiv Darka Šarića i protiv Branka Lazarevića, šefa kabineta Ivice Dačića dok je bio ministar policije. Jerković je, inače, pravosnažno osuđen na tri godine zatvora zbog umešanosti u šverc cigareta. Bajatović je bio spreman da svoju pozicioniranost i veze iskoristi kako bi udovoljio zahtevima Jerkovića. Tako je, na primer, lobirao da Zvezdan Živanov, njegov čovek od poverenja, a kasnije i njegov advokat, postane državni sekretar u Ministarstvu pravde - otkriva naš izvor i dodaje da je ovo imenovanje propalo, ali da se zato Bajatović angažovao da Jerkoviću obezbedi poslovne kontakte u Ukrajini.

Pranje novca

Nezvanična saznanja ukazuju i da je Bajatović u julu 2008. u Mionici navodno prisustvovao sastanku Jerkovića sa Nebojšom Tubićem, zvanim Žabac, i Sretenom Jocićem, zvanim Joca Amsterdam, a motiv okupljanja navodno su bili zajednički poslovi. Naš izvor navodi da je Bajatović imao kontakte sa Zoranom Ćopićem, zvanim Ćopa, koji se navodno, kao i Jerković, bavio pranjem novca za potrebe narko-klana Darka Šarića. Ratko Butorović, zvani Bata Kankan, i pripadnik kriminalnog klana Amerika Boško Radonjić takođe su bili interesantni Bajatoviću ili on njima. Ti kontakti su navodno pravljeni krajem 2008.

Dušan Bajatović
foto: Kurir tv

Bajatovićevi prsti su umešani i u aferu oko Metals banke. Naime, naš dobro obavešten izvor otkriva da su u novembru 2008. Bajatović i Dačić navodno štitili od istrage tada tek smenjenog predsednika Izvršnog odbora Metals banke Ananija Pavićevića. Bajatović je u to vreme bio zamenik predsednika skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost, a Dačić ministar unutrašnjih poslova. Pavićević je 2011. uhapšen sa još devetoricom pod sumnjom da je, kršeći zakon, odobrio veći broj kredita pod povoljnim uslovima bez finansijskog obezbeđenja i garancija za otplatu obaveza. Metals banka je oštećena za oko 18 miliona evra. Pavićević je prvostepenom presudom osuđen na tri i po godine zatvora, ali je presuda ukinuta 2022. i naloženo je novo suđenje. Dušan Bajatović do zaključenja ovog broja Kurira nije odgovorio na naša pitanja.

Gasni biznis

Dopisivanje sa Čumetom

Izvor Kurira otkriva da je Ljubiša Buha Čume, koji je navodno bio vođa surčinskog klana pre nego što je postao svedok-saradnik u postupku protiv zemunskog klana, poslao SMS Bajatoviću kako bi mu ovaj pomogao u vezi s gasnim pumpama.

- Čume mu je tražio da mu obezbedi nekoga iz "Srbijagasa", jer mu je trebala pomoć u novom biznisu. Nameravao je da postavi gasne pumpe na više lokacija i tada je zvao Bajatovića za pomoć - priča naš izvor.

Ekipa Kurira

Bonus video:

06:12

OVO JE SINHRONIZOVAN NAPAD ZAPADA NA NEREŠENO SRPSKO PITANJE Bajatović:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track