BEZUMNO! OPASAN POKUŠAJ PREKRAJANJA ISTORIJE: Ekstremisti spalili našu trobojku i oskrnavili spomenik borcima, smeta im sve srpsko
Foto: Kosovo Online

albanski teror

BEZUMNO! OPASAN POKUŠAJ PREKRAJANJA ISTORIJE: Ekstremisti spalili našu trobojku i oskrnavili spomenik borcima, smeta im sve srpsko

Politika -

Prištinskim institucijama s premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem na čelu smeta sve što je srpsko, a da mogu, prekrojili bi i istoriju! To svakako pokušavaju, jer je tokom vikenda izmeštena spomen-ploča srpskim vojnicima palim u balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu u Prištini, u opštini Orahovac je zapaljena srpska trobojka na spomeniku posvećenom ubijenim i kidnapovanim srpskim civilima, a predloženo je i da se iz imena jedne osnovne škole izbaci - Desanka Maksimović!

Eparhija raško-prizrenska izrazila je duboku zabrinutost povodom izmeštanja spomen-ploče posvećene srpskim vojnicima na vojnom delu pravoslavnog groblja u Prištini, ističući da ni srpska zajednica, ni eparhija nisu bile konsultovane o tom potezu.

- Na ovaj način ponovo se iskazuje nepoštovanje prema srpskim grobljima i spomenicima, ali se i prekrajanjem istorije pokušavaju zamagliti nesporne istine o učešću i istorijskoj ulozi srpskog naroda na Kosovu. Time se pokazuje i kakva bi sudbina našeg kulturnog i verskog nasleđa bila kada bi zaštita tog nasleđa bila prepuštena isključivo kosovskim institucijama - poručili su iz eparhije.

Apel Zapadu

Da je uklanjanje i pomeranje spomen-ploče posvećene srpskim vojnicima palim u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu, na vojnom delu pravoslavnog groblja u Prištini, pokušaj zatiranja svih tragova srpskog postojanja na Kosovu i brutalnog prekrajanja istorije, ocenila je Kancelarija za KiM.

00:15

Spaljena srpska zastava

- Posebno zabrinjava činjenica da je, prema svedočenjima sveštenika, do uklanjanja ploče srpskim stradalnicima s vidnog mesta došlo pred očima stranih predstavnika na KiM, što otvara pitanje da li Priština u svojoj politici skrnavljenja, negiranja i zatiranja svega srpskog ima zapravo odrešene ruke da tako postupa - istakli su.

Povodom paljenja srpske trobojke na spomeniku ubijenim i kidnapovanim srpskim civilima s teritorije opštine Orahovac, koji su mučki stradali od ruke albanskih ekstremista, iz Kancelarije su naglasili da je na tom mestu na ulazu u Veliku Hoču postavljeno znamenje u spomen na 84 nevino stradalih civila s teritorije ove opštine tokom 1998. i 1999. godine.

- Paljenje srpske trobojke i skrnavljenje ovog spomenika akt je bezumlja albanskih ekstremista koji godinama pale sve srpsko želeći da na taj način obeshrabe i slome duh srpskog naroda koji odoleva svim napadima i iskušenjima, ma kakva ona bila. Pozivamo međunarodne predstavnike i misije koje deluju na prostoru KiM da dođu kod spomenika ubijenim i kidnapovanim Srbima u Velikoj Hoči i da s tog mesta pošalju jasnu poruku da su ovakvi etnički incidenti i napadi na srpsko postojanje na KiM nedopustivi. Spaljena srpska zastava, preorane srpske kosti, izmeštanje spomenika srpskim herojima palim u Prvom svetskom ratu s groblja u Prištini slika su i prilika Kurtijeve antisrpske politike mržnje koja stimuliše ekstremiste u njihovim suludim aktima - istakli su.

Prisvojili i manastire

Stevica Deđanski
foto: Kurir tv

Analitičar Stevica Deđanski za Kurir ocenjuje da je očito da Albanci pokušavaju da prekrajaju istoriju i proteraju sve srpsko s teritorije Kosova i Metohije.

- Oni čak vode i turiste u srpske manastire i pričaju im da su oni albanski, pa šta više očekivati od njih. Sve ovo, nažalost, uopšte ne čudi. Problem je, međutim, što Evropa, koja se kune u demokratske vrednosti, to toleriše - kazao je Stevica Deđanski za Kurir.

Slavica Đukić Dejanović

Neprihvatljivo je brisanje Desanke Maksimović iz imena škole

Slavica Đukić-Dejanović
foto: Zorana Jevtić

Dokle idu Albanci u pokušajima da unište sve srpsko, pokazuje i činjenica da je stigao zvaničan predlog da se iz naziva OŠ "Desanka Maksimović" u Biljači izbaci ime srpske pesnikinje i zameni albanskim književnikom Ismailom Kadareom, a o čemu će se odlučivati na sutrašnjoj sednici u Skupštini opštine Bujanovac.

- Neprihvatljivo je da škola koja nosi ime Desanke Maksimović menja ime, bilo gde da se nalazi. Skloniti ime ove velike pesnikinje znači zaboraviti njene antifašističke poruke iz "Krvave bajke" koje su poslate na dobrobit svih ljudi i sve dece - poručila je juče ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović. Ministarka je dodala da je menjanje imena škole u ovom istorijskom trenutku i u ovakvim domaćim i međunarodnim okolnostima - neodgovorno.

I. Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track