PROFESIONALNO DNO "Danas" hajkom na Vučićevu porodicu gazi novinarske standarde, služi se opasnim manipulacijama i vređa čitaoce
Foto: Printscreen

prljava kampanja

PROFESIONALNO DNO "Danas" hajkom na Vučićevu porodicu gazi novinarske standarde, služi se opasnim manipulacijama i vređa čitaoce

Politika -

Čim smo pomislili da ne može gore od onoga što je uradio Danas, ovaj list nastavio je prljavu kampanju blaćenja predsednika Srbije, koje bi se postideli i hard kor tabloidi. Posle ogavne i potpuno izmišljene tvrdnje da predsednik Srbije krije ko mu je pravi otac, ovaj dnevnik je nastavio da manipuliše i objavio je intervju sa albanskim novinarom Fahrijem Muslijuom u kojem se ponovo podgreva izmišljena priča o lažnom očinstvu.

List Danas toliko se profesionalno srozao da je spao na to da svoju aktuelnost i kritičku misao crpi iz opskurnih i bajatih tračeva, kojih bi se gnušao svaki čitalac ovog dnevnika. Međutim, prelazak u vlasništvo Dragana Šolaka označio je početak gašenja svih novinarskih standarda, pa je postalo sasvim moguće da list koji je baštinio imidž medija sa najstrožim pravilima o tačnosti i objektivnosti postane predvodnik najogavnije kampanje, čija su meta roditelji predsednika Srbije.

U maniru najperfidnijih manipulatora, uredništvo Danasa sačinilo je za konzumente prijemčiv uradak, ali uradak koji svojom zlobnom manipulacijom ne samo bestidno vređa porodicu predsednika, nego obmanjuje i zloupotrebljava čitaoca. Danas je pao na najniže grane onog dana kada je objavio naslovnu stranu sa tekstom i dominantnim naslovom u kojem se sramno aludira da predsedniku Srbije nije otac onaj za koga se zvanično zna, već albanski novinar Fahri Musliu. Koliko je ovaj potez nizak u profesionalnom i svakom drugom smislu govori činjenica da je ova podla i bolesna izmišljotina izašla iz pera samozvanog novinara Milovana Brkića i to pre desetak i više godina.

Naslov sa takvom tvrdnjom na naslovnici Danasa je toliko manipulativan i u potpunoj je suprotnosti sa tekstom, što nameru uredništva čini još drskijom. Urednik koji je smislio i odobrio ovakav naslov, koji je spakovan i na naslovnoj strani štampanog izdanja, imao je nedvosmislenu nameru da izmanipuliše sadržajem, stavljajući baš takav manimulativan naslov da ga što veći broj ljudi vidi, zapamti, prepriča, komentariše... Naslov koji ne odgovora tekstu, čak je u suprotnosti sa njim, jeste školski primer kršenja novinarskog kodeksa. Za redakciju koja se predstavlja kao profesionalan, nezavisan i objektivan medij, ovakva manipulacija je u najmanju ruku nedopustiva. Način na koji je Danas od jedne bolesne izmišljotine hteo da napravi legitimnu temu zaista je za anale srpskog novinarstva. Podgrevati ovako Brkića koji i nije novinar, već manipulator koga ne prihvata novinarska zajednica, perfidan je pokušaj skretanja pažnje na nešto što nikada nije ni bila tema. Znalo je uredništvo Danasa kako da izvede celu stvar, pa su svakog čitaoca ostavili u lažnom uverenju da im je tvrdnja potekla iz kredibilnog izvora. To je još jedan perfidni manevar kojim su urednici Šolakovog glasila uvredili i svoje čitaoce, a ne samo predsednika i njegovu porodicu.

Fahri Musliu
foto: Printscreen

I nije se Danas ovde zaustavio. Čitateljstvu je predstavio Fahrija Muslijua, pozajmljenog iz Al Džazire. Iako se čini da je namera prenošenja ovog intervjua bila da se čuje i druga strana, ponovo je više nego jasno da je namera bila da se ogavna tema drži aktuelnom.

Ovakva prljava kampanja dobro je došla svim političkim protivnicima predsednika. Da nije tako, čuo bi se bar neki glas razuma iz opozicije. Isti oni kojima su puna usta tabloida koje treba zabraniti zbog nepoštovanja novinarskog kodeksa, pozdravili su Danasov uređivački potez, jer je meta bio njihov politički protivnik. Izgleda da su svi do jednog obožavaoci lika i dela Milovana Brkića. Pametnome dosta.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track