PREMIJERKA BRNABIĆ: Završetak železničke obilaznice oko Niša do 2027. godine
Foto: Beta/Peđa Vučković

poseta nišu

PREMIJERKA BRNABIĆ: Završetak železničke obilaznice oko Niša do 2027. godine

Politika -

NIŠ - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da bi izgradnja železničke obilaznice oko Niša trebalo da krene u "najkaraćem mogućem roku", kako bi bila završena do 2027. godine.

"Mi iz Niša sada idemo (rekonstruišu se pruge) Niš-Brestovac i Niš-Dimitrovgrad i obilaznicu oko Niša od 22 kilometra. Radimo na tome da to krene ubrzo", izjavila je Brnabić prilikom obilaska niškog naselja Brzi Brod.

Ana Brnabić, Niš
foto: Beta/Peđa Vučković

Nekadašnji ministar građevine Tomislav Momirović je prilikom dolaska u Niš, februara prošle godine, rekao da će izgradnja obilaznice krenuti u junu iste godine, a potom je prilikom sledećeg dolaska rekao da se početak gradnje odlaže za septembar.

U avgustu 2022. godine rekao je da radovi ipak neće krenuti do kraja godine, već na proleće 2023. godine.

1 / 6 Foto: Beta/Peđa Vučković

"To je jednostavno takva dinamika. Morate da imate na umu da smo ogromna sredstva, ali ovde pričamo o milijardama evra, mi dobili od naših evropskih partnera. Jednostavno da bismo ostvarili pravo na te grantove, mi moramo da pratimo te njihove procedure. Ja bih voleo da započnemo taj projekat u novembru, ali bojim se da je realnost da ćemo mi započeti u februaru", izjavio je Momirović.

Inicijativa da se, izgradnjom obilaznice, železnički saobraćaj izmesti iz centra Niša postoji više decenija, a prvi konkretan korak ka izgradnji bilo je potpisivanje Protokola o izmeštanju 2012. godine.

Protokol su potpisali tadašnji šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer, ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić i tadašnji gradonačelnik Niša Zoran Perišić. Prilikom potpisivanja protokola rečeno je da bi radovi na izgradnji obilaznice mogli da krenu već juna 2013. godine.

Kurir.rs/Beta

Bonus video:

02:18

Premijerka Brnabić na postavljanju kamena temeljca na Kablaru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track