"IMAMO KOMPLEKSNA ČETIRI NIVOA IZJAŠNJAVANJA GRAĐANA NA IZBORIMA" Dejan Vuk Stanković: Opozicija je u čudnom diskontinuitetu
Foto: Kurir TV, Nebojša Mandić, Ilustracija

izbori

"IMAMO KOMPLEKSNA ČETIRI NIVOA IZJAŠNJAVANJA GRAĐANA NA IZBORIMA" Dejan Vuk Stanković: Opozicija je u čudnom diskontinuitetu

Politika -

Mesec dana deli nas od 17. decembra, kada će građani Srbije izaći na parlamentarne, lokalne i prevremene pokrajinske izbore koji su su raspisani juče, nakon što su poslanici Skupštine Vojvodine većinom glasova usvojili odluku o raspuštanju pokrajinskog parlamenta.

Analizu ovih dešavanja dao je Dejan Vuk Stanković tokom gostovanja u jutarnjem programu Kurir televizije.

Naglasio je da su izbori izuzetno kompleksni, ali našao je način da ih objasni:

Imamo četiri nivoa izjašnjavanja građana, od republičkog do lokalnog nivoa, a između njih je i ovaj pokrajinski nivo koji je od juče u igri, kao i gradski nivo. Dakle, ovi izbori su zaista izazovni i mislim da su ovo izbori u kojima nema mesta za pretpostavke - istakao je, dodatno pojašnjavajući:

- Morate organizovati aktiviste, kampanje i kontrolu na četiri nivoa. To je, da kažem, test organizacionih i akcionih sposobnosti partije. Primećeno je ko je prvi i najmasovnije predao svoju listu, što je definitivno ostavilo utisak snage u pogledu organizacije. To je verovatno delovalo motivišuće za aktiviste, članstvo i pristalice. Opozicione liste takođe su relativno brzo podnete, uprkos njihovim ograničenim resursima i okolnostima, što ukazuje na određene ambicije - istakao je.

Dejan Vuk Stanković
foto: Kurir TV, Nebojša Mandić, Ilustracija

Sadržinski, on smatra da se vodi politička bitka između zahteva za kontinuitetom vladavine.

- Postoje politički programi i odluke koje se sada donose, tražeći potvrdu i legitimitet. To su simbolizovali lista Aleksandra Vučića, 'Srbija ne sme da stane', i lista Ivice Dačića, koja je, rekao bih, ipak u drugom planu u odnosu na favorizovanu naprednjačku koaliciju, bar kada je reč o delu biračkog tela.

Kada je reč o opoziciji, ona je, moglo bi se reći, u nekom čudnom diskontinuitetu jer je negde jedinstvena samo u jednom cilju - smeni vlasti. Ali programski su različite unutar svojih koalicija, imaju heterogene političke stranke što se tiče ideologije, političkih koncepata i konkretnih rešenja - rekao je Vuk Stanković.

03:46

DEJAN VUK STANKOVIĆ O PREDSTOJEĆIM IZBORIMA U SRBIJI

Naveo je širok spektar opozicionog miljea.

- Imate sve i svašta u opoziciji, od moralističkog evroreformizma koji zastupa Đilasova partija, preko ekološkog populizma Zelenovića, 'Ne davimo Beograd', koji se suprotstavljaju Beogradu na vodi i otvaranju rudnika litijuma, uz priznanje Kosova, koje provlače pre ili kasnije - naveo je, nastavivši:

Imate i desničarsku koaliciju poput Dveri Zavetnika, ali i POKS-a i novog DSS-a, najavu koalicije Radulovića i Tadića, što je politički hibrid. To će verovatno predstavljati desničarsku ideologiju, svako na svoj način, ali kritički nastrojeno prema pokušajima postizanja održivog dogovora u Briselu, koji bi zaštitio nacionalne interese.

Osim toga, imate Vuka Jeremića koji je van tih koalicija, ali će zastupati malo tvrđu desnu opciju. On može da izvrši takvu vrstu preokreta, jer izgleda da su socijalne i političke okolnosti takve da desničarska ideologija može imati prihvatljivost u ovim uslovima nacionalnih borbi i turbulencijama koje nose bezbednosne izazove - ispričao je.

Kurir,.rs

Bonus video:

03:20

POSTOJAO JE SPORAZUM IZMEĐU VLASTI I OPOZICIJE?! Vuletić otkrio u koje 3 situacije se raspisuju VANDREDNI IZBORI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja