NOVI SKANDAL U REŽIJI NEMAČKOG AMBASADORA U PRIŠTINI: Prvo pomerio spomenik srpskim junacima, sada OTIMA I NAJVEĆU SVETINJU
Foto: Youtube/GIZ Kosovo/RTS Život i standardi - Zvanični kanal/Twitter/@GermanAmbKOS

NOVI SKANDAL U REŽIJI NEMAČKOG AMBASADORA U PRIŠTINI: Prvo pomerio spomenik srpskim junacima, sada OTIMA I NAJVEĆU SVETINJU

Politika -

Posle pomeranja srpskog spomenika na delu pravoslavnog groblja u Prištini, nemački ambasador na tzv. Kosovu Jern Rode pokušao je da "pomeri" i ceo manastir Visoki Dečani.

Rode je na društvenoj mreži "Iks", nekadašnjem tviteru, napisao da je posetio manastir Visoki Dečani ali je napravio je skandalozan "previd".

On je veliku srpsku svetinju nazvao "kosovskim" manastirom.

- Danas smo zaključili našu regionalnu konferenciju nemačke ambasade nezaboravnom posetom kosovskom manastiru Dečani koji je na listi UNESCO- a. Mesto je jedinstveno! Zahvalni ocu Savi i njegovoj bratiji na gostoprimstvu i obogaćenoj diskusiji - napisao je Rode.

Ovaj, za mnoge sramni pokušaj prekrajanja istorije, izazvao je žestoke reakcije javnosti.

"Čiji manastir?", "Posetite takvo mesto, gospodine ambasadore, a vi ste još uvijek ljuti... Čudno", "Stidite se, to je srpski manastir", samo su neki od komentara.

- Srpski manastir, ali vi to dobro znate. U to ime samo želim da vas podsetim na jedan istorijski trenutak iz Velikog rata. Ovde možete videti kako je srpski oficir u čast predaje od austrijskog zvaničnika primio ključ manastira Visoki Dečani. Datum je 29.09.1918. - napisala je jedna od korisnica društvene mreže "Iks".

Ovo je već drugi put u sedam dana da se pokušava "brisanje" Srbije sa Kosova i Metohije. Prošlog vikenda saznalo se da su francuska i nemačka ambasada na tzv. Kosovu pomerili spomenik sahranjenim srpskim vojnicima palim u balkanskim ratovima i Velikom ratu da se ne bi video u kadru.

spomenik Priština
foto: Kosovo Online

Za to su dali sramno objašnjenje, priznali su da je skrnavljenje urađeno na njihovu inicijativu jer je francusko-nemačka ceremonija prethodnih godina bila "okaljana polemikom u pojedinim medijima na Kosovu oko prisustva spomenika kojem se odaje počast srpskim vojnicima koji su stradali od 1912. do 1918. godine.

Tako su službenici francuske i nemačke ambasade na tzv. Kosovu, umesto da u evropskom maniru pomirenja utiču na uklanjanje nacionalističke i šovinističke "polemike u pojedinim medijima na Kosovu", rešili da treba i manje truda i manje hrabrosti da se ukloni spomenik srpskim vojnicima.

Nakon toga, grupa intelektualaca iz srpske zajednice na KiM pokrenula je peticiju da se spomenik palim srpskim borcima vrati na centralno mesto spomen-parka.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track