NEMAČKI POLITIČAR OSUO PALJBU ZBOG OTIMANJA SRPSKE SVETINJE: "Diplomatska greška PRVOG REDA, tipično za diplomate Analene Berbok"
Foto: Youtube/Pečat putovanja/Voice of Europe/GIZ Kosovo

NEMAČKI POLITIČAR OSUO PALJBU ZBOG OTIMANJA SRPSKE SVETINJE: "Diplomatska greška PRVOG REDA, tipično za diplomate Analene Berbok"

Politika -

Predsednik Spoljnopolitičkog odbora poslaničke grupe Alternativa za Nemačku u Bundestagu Petr Bistron rekao je da je pripisivanje kulturnog nasleđa Srbije tzv. Kosovu diplomatska greška prvog reda.

Bistron se na platformi "X" osvrnuo na objavu nemačkog ambasadora na Kosovu Jerna Rodea, u kojoj je napisao da je manastir Visoki Dečani kosovski manastir, i istakao da je takav nastup tipičan za diplomate ministarke spoljnih poslova te zemlje Analene Berbok.

- S obzirom na osetljivost ovog pitanja, jednostavno pripisivanje kulturnog nasleđa Srbije Kosovarima je diplomatska greška prvog reda. Nažalost tipično za diplomate Berbok - naveo je Bistron.

Podsećamo, posle pomeranja srpskog spomenika na delu pravoslavnog groblja u Prištini, Rode je pokušao da "pomeri" i ceo manastir Visoki Dečani.

- Danas smo zaključili našu regionalnu konferenciju nemačke ambasade nezaboravnom posetom kosovskom manastiru Dečani koji je na listi UNESCO- a. Mesto je jedinstveno! Zahvalni ocu Savi i njegovoj bratiji na gostoprimstvu i obogaćenoj diskusiji - napisao je Rode na platformi "X".

Prošlog vikenda saznalo se da su francuska i nemačka ambasada na tzv. Kosovu pomerili spomenik sahranjenim srpskim vojnicima palim u balkanskim ratovima i Velikom ratu da se ne bi video u kadru.

Za to su dali sramno objašnjenje, priznali su da je skrnavljenje urađeno na njihovu inicijativu jer je francusko-nemačka ceremonija prethodnih godina bila "okaljana polemikom u pojedinim medijima na Kosovu oko prisustva spomenika kojem se odaje počast srpskim vojnicima koji su stradali od 1912. do 1918. godine.

(Kurir.rs/Kosovo Online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track