Završena rasprava o međudržavnim aktima
Foto: Rts

Završena rasprava o međudržavnim aktima

Politika -
Poslanici su raspravljali o potvrđivanju nekoliko sporazuma među kojima je i Sporazum sa Slovačkom i Austrijom o socijalnoj sigurnosti

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije završili su danas objedinjenu rasrpavu o više međudržavnih sporazuma koje će, prema najavama, podržati i Demokratska stranka, a URS predložiti izmene Poslovnika o radu parlamenta koji se odnosi na potvrđivanje takvih akata.

Poslanici su raspravljali o potvrđivanju nekoliko sporazuma među kojima je i Sporazum sa Slovačkom i Austrijom o socijalnoj sigurnosti, o potvrđivanju Sporazuma o međusobnom priznavanju zamene vozačkih dozvola Vlade Srbije i Vlade Italije i Sporazuma Srbije i BiH o uzajamnom zastupanju u pružanju konzularne zaštite i usluga u trećim zemljama.

Poslanik URS Predrag Marković najavio je danas da će predložiti izmene dela Poslovnika koji se odnosi na potvrđivanje međudržavnih sporazuma, kako bi se rasprava vodila na sednicama skupštinskih odbora, a parlament na posebnim sednicama samo glasao o njihovom potvrđivanju.

Na plenarnim zasedanjima bi rasprava o međudržavnim sporazumima bila otvarama ukoliko bi to tražilo 50 poslanika, dodao je Marković i objasnio da bi na taj način moglo da se omogućio da potvrđivanje međudržavnih sporazuma lakše stigne do glasanja.

Šef poslaničke grupe DS Dragoljub Mićunović najavio je da će ta stranka podržati predložene zakona o međudržavnim sporazumima istakavši da pravo da se rad uvažava jeste jedno od univerzalnih prava kojima se i Srbija priklanja.

"Veoma često se kod nas govori kako treba uštedeti, spasiti državu, ali uglavnom smanjenjem troškova opšte potrošnje, a kada se uđe u suštitnu, vidimo da je reč o socijalnom davanju, penzijama, školstvu, nečemu što se mnogo više tiče samih gradajna nego profita kompanija“, ocenio je Mićunović.

Prema njegovim rečima, pravo na penziju i zdravstveno i socijalno osiguranje su prava koja se prenose, bez obzira gde je neko radio i penzija nije socijalna kategorija, već ekonomska, u koju je uložen deo zarada, što mora da se poštuje.

Ne postoje zakoni koji mogu da ospore to pravo, uveren je Mićunović.

Poslanik na listi SNS Marjan Rističević rekao je da srpska dijaspora u Nemačkoj broji 500.000 ljudi, u Austriji 300.000 državljana Srbije, što pokazuje značaj sporazuma sa Austrijom.

"Srpska dijaspora donosi godišnje 4,6 milijardi dolara, a to je 13 odsto BDP. Naša industrija ostvaruje 17 odsto BDP. Kad uzmemo u obzir da je ovih 13 odsto čist profit onda tek vidimo značaj ovog sporazuma i naših ljudi koji birave i rade u iniostranstvu i tamo spadaju u dobre i čestite radnike“, rekao je Rističević.

On je podsetio da je 300.000 srpskih državljana u Austriji, da polovina živi u Beču, a da su mnogi građani, koji nisu mogli da regulišu neka svoja prava uzeli austrijsko džavljanstvo i da ih u ovom trenutku ima oko 100.000.

Kada je reč o sporazumu sa Italijom, Rističevih je naveo da u toj zemlji živi više od 100.000 Srba.

Rističevih je istakao da Sporazum sa Bosnom i Hercegovinom takođe značajan, podsetio da Srbija sa Republikom Srpskom ima izuzetne odnose, dok sa Federacijom skoro da nema nikakve.

"Pomalo sam zabrinut ukoliko budu tražili konzularnu zaštitu. Sporazum doprinosi srpsko-srpskim integracijama“, poručio je Rističević.

Poslanik PUPS Mira Petrović rekla je da će poslanici te partije podržati Sporazume sa Austrijom i Slovačkom o socijalnoj sigurnosti, jer su u interesu građana Srbije.

Skupština sutra nastavlja rad raspravom u pojedinostima na izmene Zakona o visokom obrazovanju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja